Invest Build Media
Имоти и строителство

БСП иска комисия да проучва изпълнението на програмата за санирането

Парламентарната група на БСП внася проект за решение за създаване на временна комисия в Народното събрание за установяване на фактите и обстоятелствата, свързани с изпълнението на национална програма за саниране. Това обяви на брифинг в парламента зам.-председателят на групата Жельо Бойчев.

От БСП искат комисията да установи всички обстоятелства, свързани с изработването на критериите за програмата и изпълнението на целите й. Предмет на дейността на комисията ще е също и да установи обстоятелствата за начина на определяне на пределните цени на строителните дейности по програмата, както и изразходваните финансови средства до момента и постигнатите резултати. БСП иска комисията да види и какво е бъдещото развитие на програмата.

Бойчев отбеляза, че вследствие на дебат в парламента министърът на регионалното развитие е внесъл информация за програмата. От данните става ясно, че към момента има подписани договори за близо 2 млрд. лв., има 4759 договора, сключени между общините и съответните етажни собствености, каза той.

Става ясно, че няма предвидени финансови средства в Бюджет-2018 г. за продължение на програмата и изпълнение на тези 4759 договора, отбеляза Бойчев. По думите му към момента не е ясно какво е бъдещето на програмата, не е ясно какъв процент ще бъде заплащан от гражданите. Това създава дискриминация между тези, които ползваха 100 процента финансов ресурс безвъзмездно и тези, които трябва да доплащат, заяви Бойчев.

Притеснени сме от констатациите в доклада на Сметната палата, който е отразил, че е нарушен законът за публичните финанси, каза Бойчев. По думите му в закона е казано, че бъдещи ангажименти за стартиране на програми, които ангажират бюджетен ресурс, могат да стават само чрез държавния бюджет и решение на НС. Според Бойчев става въпрос за ангажирания над 1 млрд. лв. ресурс за 2017 г. по програмата за саниране, който не е гласуван в държавния бюджет.

Надяваме се работата на комисията да покаже всички факти и обстоятелства на тази създала се корупционна среда, която доведе до там да бъдат разплащани дейности, чиито качество и количество не бяха удостоверявани по най-коректния начин и бяха финансирани дейности извън обхвата на програмата, заяви Бойчев.

На въпрос как БСП ще реагира на протеста на „Воля“ срещу депутата Иво Христов Жельо Бойчев заяви: „Иво Христов се извини, смятаме въпросът за приключен“.

Вижте още

Строящият се небостъргач в Лозенец има отклонения в книжата

ivan

Кметът на София: Ремонтите на училища няма да попречат на началото на учебната година

ivan

Палатите и огромните жилища ще се снабдяват с ток на свободния пазар

Напишете коментар