Invest Build Media
Туризъм и Екология

Синя карта на ЕС за работа у нас ще се издава за срок до четири години

Разрешение за пребиваване и работа тип „синя карта на ЕС“ вече ще се издава за срок до четири години, реши парламентът. Досега се издаваше за срок от една година.

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за МВР, с които се правят изменения в Закона за чужденците в Република България и в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

В случай, че срокът на трудовия договор е по-малък от четири години, „синя карта на ЕС“ се издава за срока на договора, удължен с три месеца, като може да се подновява при наличие на основания за преиздаването му.

Подобно разрешение за пребиваване и работа „синя карта на ЕС“ могат да получат чужденци, които са висококвалифицирани работници по смисъла на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност и притежават работна виза или разрешение за продължително пребиваване в Република България на друго основание.

При кандидатстване за първоначален достъп до пазара на труда и за продължаване срока на синята карта на ЕС вече няма да се изисква чужденецът да пребивава извън територията на България. Намалява се от 400 на 100 лева таксата, която работодателят внася, за предоставяне или продължаване на срока на решението за достъп до българския пазар.

Виза за краткосрочно пребиваване ще може да бъде издадена и на чужденец, който желае да извършва сезонна работа у нас до 90 дни, решиха депутатите и направиха съответни промени и в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Досега работници-граждани на трети държави, които имат виза за краткосрочно пребиваване в България, нямаха право на достъп до нашия пазар на труда.

От „БСП за България“ възразиха, че не може да се законодателства на парче и чрез Закона за МВР да се приемат промени, свързани с трудовата мобилност, без становище на социалната комисия в парламента. От левицата коментираха, че синдикатите са против тези изменения.

От „Обединени патриоти“ обясниха, че с измененията се търси решаване на проблемите за набиране на работна ръка и се допринася за интегриране на българските общности зад граница.

От ГЕРБ обясниха, че при изготвянето на промените във вътрешната комисия са се съобразили с предложения на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Режимът за синята карта е малко по-облекчен и за по-продължително време, това ще подпомогне инициативите на работодателите, коментира председателят на вътрешната комисия Цветан Цветанов /ГЕРБ/ в кулоарите на парламента. В момента най-същественият проблем на страната ни е недостигът на висококвалифицирани кадри и същевременно на сезонни работници, посочи той. По думите му с измененията се дава за помощ от страни извън ЕС.

Вижте още

Откриват първият в столицата светлинен парк по европейски образец

Визи за България вече ще се дават в 15 града в Китай

ivan

На почти 300 години е най-старият ресторант в света. Вижте къде се намира

leni

Напишете коментар