Invest Build Media
Инвестиции

Народното събрание прие окончателно Бюджет 2018

Парламентът прие на второ четене Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. Министърът на финансите Владислав Горанов благодари на депутатите.

От гледна точка на баланса бюджетът действа в подкрепа на икономическия растеж, заяви Горанов. Според него обаче, най-големият проблем за достигането на по-високи нива на растеж, са човешките ресурси и качеството на живот. Задължително трябва да продължим инвестициите в тази сфера, защото вече е трудно да намерим работна ръка, за да продължим развитието на икономиката и производството, отбеляза той.

По отношение на дебатите за данъчната политика и отхвърленото предложение на БСП за въвеждане на прогресивно подоходно облагане, Горанов отбеляза, че промяната на сегашния модел на облагане е неприемливо за ГЕРБ. „Вероятно е възможно, но към колегите от опозицията препоръчвам да започнем този дебат честно и със следните възможни допускания. Ако решим да въведем необлагаем минимум и да запазим сегашното ниво на облагане на средната класа, това неминуемо означава огромна загуба за бюджета. Ако решим да възстановим прогресивното облагане от нивата, в които то беше преди въвеждането на плоския данък през 2008 г., това означава неминуемо увеличение близо два пъти на облагането на средната класа. Няма как едновременно и двете да са верни. Нека изберат позиция и да застанат пред обществото с едната от двете тези“, обясни Горанов.

Ниската преразпределителна роля на държавата изисква много по-висока ефективност на държавните разходи и е предизвикателство към изпълнителната власт, посочи министърът. „Свободният, образован, инициативен човек може сам да вземе решения как да харчи създаденото от него. И ако ние като управляващи се изкушим да увеличим дела на държавата, това означава, че сме лицемерни и че смятаме, че сме по-умни от българските граждани“, заяви Горанов.

Той благодари на депутатите от ляво и отбеляза, че не може да приеме тезата им, че през зимата бюджетът може да бъде приет на светло. „Денят е къс колеги, но този бюджет дава перспектива. Той е бюджетът, който дава основа за продължаващо устойчиво развитие с растеж“, каза в заключение той.

Вижте още

Бизнесът подкрепя държавната субсидия да се премахне или стане 1 лев на глас

ivan

В Евросъюза влизат в сила по-строги правила за защита на личните данни

ivan

Социалният министър прогнозира по-съществен ръст на пенсиите през 2020 г.

ivan

Напишете коментар