Invest Build Media
Туризъм

Клиентите на фалиралата „София тур и Холидей” ЕООД ще получат парите си от застраховката на туроператора

Наличието на застраховка професионална отговорност на обявилия прекратяване на дейността си туроператор „София тур и Холидей” ЕООД ще даде възможност на засегнатите потребители да получат обратно парите си за неосъществените пътувания. Това коментира председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ.

Фирмата „София тур и Холидей” обяви, че е изпаднала в несъстоятелност, а Министерството на туризма започна спешна проверка в офисите на фирмата. Тя показва, че „София тур и Холидей” има валидна застраховка „Отговорност на туроператора“, сключена само преди дни – на 11 декември 2017 г.. Тя  влиза в сила от 00:00 часа на 12 декември 2017 г.

По информация от самия туроператор покритието на застраховката им е за 1 000 000 лв. според  подадената към Министерството на туризма информация за полицата, лимитът на обезщетението е за 450 000 лв.

Маргаритов предупреди за характерните за предпразничните периоди нелоялни практики в търговската мрежа и онлайн пространството. На база статистиката от контролната дейност той посочи, че се увеличава броят на забраняваните от контролния орган нелоялни практики, което намалява рисковете от това потребителите да станат жертва на некоректни търговци. „Да кажем, че пазарът е стерилен, няма да бъдем откровени. Естествено, че има нелоялни търговски практики. Особено сега при най-активното пазаруване по празниците има опити на търговците да ги измамят с фалшиви намаления, изкуствени промоции, че им подаряват нещо към това, което основно искат да си купят, а цената всъщност е по-висока и нещо не им подаряват. Или с кампания за коледни елхички например, а да се окаже, че те не са налични и вие да си купите нещо друго на по-висока цена”, даде примери председателят.

В онлайн средата също се срещат подобни прийоми. „В момента, в който настъпва периодът на активното пазаруване, търговецът рязко вдига цената на определена група стоки, които са по-търсени, за да може следващия ден да анонсира едно „намаление”, но то трябва да е от цената, на която стоката е продаване поне един месец преди това”, обясни Маргаритов. Той добави, че при кампанията „Черен петък” е имало 30-40 сигнала за подобни нарушения.

Вижте още

Спиращи дъха подземни забележителности

leni

Тийн-звездата Биляниш ще води конкурс за мини принцеси в Асеновград

ivan

75 гръцки хотела се превръщат в изолатори. Вижте къде се намират

leni

Напишете коментар