Invest Build Media
Инвестиции

Земеделският министър обещава продължаване на дебата за двойните стандарти при храните

Дебатът за двойните стандарти в храните върви от повече от година и ще продължи поне още толкова, обяви в интервю за БНТ министърът на земеделието и горите Румен Порожанов. Той допълни, че по темата в ЕС са се провели два съвета на министрите и специален форум в Прага, като в момента се работи по единна методология за изследване на храните.

Страните-членки на ЕС от Източна Европа искат въпросът да се уреди със закони, като тяхната позиция вече се подкрепяла и от балтийските държави. Румен Порожанов каза, че през пролетта форум за двойните стандарти в храните ще има и в София, като тя ще е и във фокуса на поне едно заседание на съвета на министрите по време на българското председателство.

В България бяха направени две сравнения на качеството между продукти, купени в България, и същите, купени в Западна Европа. При първата проверка, която анализира състава, се видяха някои разлики. При втората, която се занимаваше с етикетите, не бе открит двоен стандарт.

В отговор на въпрос, земеделският министър каза, че само този месец в сектора ще влязат между 720 и 750 млн. лева във вид на директни плащания към земеделските производители и подпомагане на животновъдите.

„Всеки земеделски производител може да види своите парцели, които е заявил и там където са недопустими, да даде мотивирана жалба, която да бъде разгледана. Субсидиите за животновъдство са 8 схеми за обвързано производство с бюджет около 120 млн., 105 са изплатени. Останалите ще бъдат изплатени след това. Между 700-750 млн. лв. ще влязат в сектора само през декември“, каза министърът.

Порожанов уточни, че предстои да бъдат компенсирани производителите, които са засегнати от птичия грип и са унищожени животните им. Общият размер ще бъде 4,8 млн. лв. като плащанията ще са до този размер в зависимост от оценките, които са направени и загубите.

Вижте още

Тол-таксуването щяло да позволи много повече инвестиции в пътна инфраструктура

ivan

ЕП е в готовност да предостави свои сгради за лекуване на заразени с COVID-19

leni

Цените на ваканционните имоти по Черноморието ударили дъното

admin

Напишете коментар