Invest Build Media
Туризъм

Летище София – първо сред европейските столични летища по брой обслужени пътници

Рекордният брой обслужени пътници на летище София тази година го поставиха на върха на класацията на авторитетната международна организация ACI Europe (Международен съвет на европейските летища), съобщиха от летището. Данните е представил лично генералният директор на организацията Оливие Янковец по време на работното си посещение у нас, придружаван от своя заместник Морган Фолкс.

Янковец е поздравил ръководството на летище София за постигнатите резултати и е изразил надежда, че ще продължат инвестициите в развитието на инфраструктурата и предоставяните услуги в съответствие с нарастващия пътнически трафик.

Специално са подчертани положените усилия и добре свършената работа от ръководството на столичното летище във връзка с предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз. Темата за председателството е била и сред основните акценти на двудневната работна среща с участието на ръководителите на летището, на ГД „Гражданската въздухоплавателна администрация“ и на „Ръководство на въздушното движение“.

Сред дискутираните теми са били още и въпроси от глобален характер за летищната индустрия. Оливие Янковец е посочил, че непрекъснато нараства процентът на частните инвестиции в летищата от Европейския съюз. Ако през 2010 г. частното дялово участие при управлението и концесионирането на летища е било 23 на сто, то в момента възлиза на 50 на сто, като очакванията са тази възходяща тенденция да се запази.

ACI Europe е европейската организация към Международния съвет на летищата (ACI) и е единствената в световен мащаб професионална асоциация на летищните оператори. Организацията представлява интересите на 500 летища от 45 европейски страни. Дейността на тези летища осигурява трудова заетост на 12,3 млн. хора, генерирайки годишно 675 млн. евро (4.1 на сто) от брутния вътрешен продукт на Европа.

Вижте още

НАП-София отчете успешни зимни проверки в Банско и Боровец

ivan

Ангелкова се похвали с рекордна 2016 г. за българския туризъм

ivan

8 музея, които можем да разгледаме и онлайн

leni

Напишете коментар