Invest Build Media
Инвестиции

Очакват подаването на оферти за концесионер на Летище София до 6 месеца

До месец трябва да бъдат готови предконцесионните анализи от международните финансови институции за Летище София и когато това стане, ще ги прегледаме и ще рестартираме процедурата по концесията. Това коментира пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологи и съобщенията Ивайло Московски.

„Надявам се до края на Председателството да приключи подаването на оферти за концесионер на Летище София“, каза още транспортният министър.

Консултанти по процедурата са Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Министър Московски нееднократно е обяснявал целта на концесията, а именно  да се подобри управлението и да се намерят пари за изпадналите в затруднено положение и задлъжнялост Български държавни железници.

След формирането на третия кабинет „Борисов“ в началото на май новият стар транспортен министър обяви намеренията на правителството да възобнови процедурата, която по неясни причини, по думите му, бе спряна от служебния кабинет. Месец по-късно Московски посочи септември 2017 г. като срок за възобновяване на процедурата, този път с международен консултант.

Летище София е един от един от най-големите държавни активи, с изключение на енергийните. От търга държавата чака бързо плащане от 480 млн. лв., което поне по предварителни заявки ще бъде похарчено за задлъжнялото БДЖ.

Вижте още

46 000 първокласници ще получат 250 лв. помощ за новата учебна година

ivan

Запорираха имотите на комплекс Камчия

leni

Отхвърлиха законопроекта на БСП за изискване за присъствие на български храни на пазара

ivan

Напишете коментар