Invest Build Media
Строителство

В центъра на София няма да се строят сгради по-високи от 50 метра

В централната градска част на столицата няма да се разрешава строеж на сгради по-високи от 50 метра, реши парламентът с гласуваните на първо четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община. Промените бяха приети със 109 гласа „за“, 2 „против“ и 11 въздържали се.

Въвежда се понятие за „територия на много високо строителство“, с което небостъргачи ще могат да се изграждат двустранно на Околовръстен път при ж.к. „Люлин“ и бул. „Цариградско шосе“- от кръстовището на 7-ми км до р. Искър. Независимо от зоната, в която попадат, високите сгради ще трябва да бъдат съобразени и със ЗУТ по отношение разстоянието между тях.

Депутатите предвидиха обаче за зоните, които са от значение за възприятие на планината, строителството на Околовръстното шосе да не е по-високо от 75 м, а извън него – от 15 м. В останалите части на града се позволяват сгради и до 125 м.

С други текстове за пръв път се въвежда понятието „междублоково пространство“, регламентират се точно и местата на озеленените обществени площи.

Промените разписват и мерки за облекчаване на административната тежест. Например, премахват се ограниченията за площ и лице на УПИ (урегулиран поземлен имот) в зоните за ниско жилищно застрояване.

Предвидени са и промени в закона за териториалното деление на Столичната община с цел конкретизиране границите между районите „Витоша“ и „Панчарево“, и „Люлин“, „Овча купел“ и Банкя.

Христо Проданов („БСП за България“) отбеляза, че „според европейските регламенти и изисквания на една кокошка, за да се чувства щастлива и свободна, са ѝ необходими четири квадратни метра. Мисля, че в последните години на един софиянец започна да му се полага по-малко отколкото на една свободна и щастлива кокошка в ЕС“, коментира той.

„Така че наистина трябва да се замислим и да направим конкретни стъпки за решаване поне отчасти на проблемите“, призова Проданов. Ако гласувам „за“, това означава ли, че ще решим проблема с небостъргача в „Стрелбище“, попита той.

Александър Ненков от ГЕРБ обясни, че законопроектът има за цел да каже къде могат да се строят високи сгради и къде не могат. Според него София се развива балансирано.

„Колкото по-бързо приемем закона и го усъвършенстваме, толкова по-вероятно е такива проекти, които споменахте, да не се случат по начина, по който се предлагат“, коментира Ненков, но отбеляза, че не може да се спре инвестиционният интерес.

Председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов от „Обединени патриоти“ коментира, че решението за обособяване на специални зони за високо строителство е една добра идея. Той добави, че между първо и второ четене ще предложат промени в закона относно новите правомощия на главния архитект и районирането.

Вижте още

Глобиха София с над 1,5 млн. лв. заради ремонтите в центъра

ivan

Кипър ще строи най-голямото казино в Европа

ivan

23 млн. лева са осигурени за стартиране на два участъка на магистрала „Хемус“

ivan

Напишете коментар