Invest Build Media
Строителство

Най-високата дървена сграда в света се строи в Норвегия

В Норвегия завършиха скелетo на най-високата дървена сграда в света. Тя буди възхищение, защото е екологична и огнеупорна.

Кулата „Мйос“ (Mjos) е разположена близо до езеро, чието име носи, на стотина километра от Осло, има 18 етажа и тази седмица подемен кран постави последната й греда. Когато бъде завършена, тя ще е висока 85,4 метра.

Изборът на дървен материал позволява да се намалят емисиите от въглероден диоксид в сравнение с бетонна сграда, твърдят инициаторите на проекта. „Да строиш с дърво това е да помагаш да се диша в по-добър свят“, се посочва в съобщение на бизнесмена Артур Бухардт. Той твърди, че е представил проекта, като се е вдъхновил от Парижкото споразумение за борба срещу климатичните промени.

За да разсеят евентуалните страхове, авторите на проекта уверяват, че сградата е конструирана така, че да устои на пожар: както пъновете не могат да се запалят без подпалка, така и огънят ще овъгли повърхностно дебелите греди, но няма да ги разпали, твърдят създателите на проекта.

Откриването на кулата е предвидено за март 2019 година и тогава тя ще засенчи „Треет“ (Treet) („дърво“ на норвежки), сграда, която се намира в западния норвежки град Берген и е висока 49 метра. Засега тя държи рекорда.

Новата сграда е трябвало първоначално да се издига на 81 метра височина, но накрая е получила няколко допълнителни метра с инсталирането на пергола на върха. В кулата има апартаменти, вътрешен басейн, хотел, офиси, ресторант и общи пространства.

Добавянето на няколко метра височина ще позволи на норвежката кула да надмине друга сграда, която в момента се строи „ХоХо“ (HоHо) във Виена, която ще е висока 84 метра. За разлика от норвежката сграда, която е изцяло от дърво, австрийската има хибридна структура, като смесва дърво (76 процента) и други материали.

Според организацията с нестопанска цел Съвет за високите сгради и градско местоположение, която е специализирана в устойчивия градски дизайн има и други, още по-амбициозни проекти, които са в напреднал етап. Сред тях са кулата „Боабаб“ в Париж (120 метра) и „Абебе корт тауър“ (Abebe Court Tower) в Лагос (87 метра).

Вижте още

Регионалният министър: Нужни са ни модерни летища, пристанища, жп и пътища

ivan

Проектът „Гранд Каньон“ в Младост още няма разрешение от районната община

ivan

Срочно ремонтират бул. България в София за над 15 млн. лева

ivan

Напишете коментар