Invest Build Media
Туризъм

Столични общинари настояват за развитие на Витоша като място за ски туризъм

Спешна актуализация на плана за управление на природен парк „Витоша“, поискаха общинари от „Московска“ 33 на пресконференция. Според тях това е единствената възможност планината да бъде върната на софиянци.

Искането дойде ден, след като представители на ДСБ и „Да България“ обвиниха общината в бездействие и че тя има вина за приватизацията на общинското дружество „Въжени линии“ през 2007 година, които са стопанисвали съоръженията.

Председателят на столичния общински съвет Елен Герджиков опровергава тази информация: „Към онзи момент в общинския съвет няма нито един представител на политическа партия ГЕРБ. Това е два месеца преди да се проведат изборите за местна власт през 2007-а година.“

От протокола на гласуването става ясно, че за приватизацията са гласували 47 общински съветници, от които 6 са от ДСБ, 2 са се въздържали и 1 е бил против. Друго невярно твърдение според Герджиков е, че приватизационният договор не се изпълнява и затова Столичната община може да го прекрати едностранно.“

От 2008 г. досега Агенцията по приватизация е осъществила 11 проверки на този договор и не е констатирала нито едно неизпълнение по клаузите на този договор, съответно не е констатирала нито един повод за прекратяването му. А това се дължи на факта, че по договор „Витоша ски“ няма почти никакви задължения, освен да вложи 500 хиляди лева в ски съоръженията, което той е изпълнил още през 2008 г., както и да запази броя на работните места. Никой не е вменил задължения на „Витоша ски“ да осигури достъпа на хората, както и работата и поддръжката на съоръженията.

Според председателя на общинския съвет проблемът на Витоща ще се реши с приемането на актуализацията на плана за управление на природния парк, който е готов отдавна, а процедурата се движи от екоминистерството. Герджиков изрази надежда, че тази година това може да стане факт. От своя страна той и колегите му обещаха:

Ски зоната няма да се разширява, както и няма да се допусне строителство на леглова база в планината. Според Герджиков новият план ще даде възможност да се модернизират ски съоръженията. Не на това мнение обаче е общинският съветник Марта Георгиева, според която проблемът не е в плана за управление, а в нежеланието на Столичната община да прекрати договора си с „Витоша ски“, който е сключен за срок от 25 години.

„Проблем виждам в контрола и в бездействието, когато договор не се спазва, да бъдат предприети мерки той да се разтрогне. Защото всички виждат, че тези съоръжения не работят и по този начин да бъде поддържана дейността им, след като те не работят, а това е едно от условията в договора“, каза Георгиева.

Тя недоумява как актуализацията на плана ще реши проблемите там и предлага Столичната община да откупи съоръженията и да ги ремонтира. Марта Георгиева упреква общинарите и затова, че 10 години до планината няма достъп с градски транспорт. Настоява тази грешка бързо да бъде поправена. От „Витоша ски“ казаха, че имат готовност да направят инвестиция в размер на около 70 милиона евро в модернизирането на съоръженията на Витоша.

Идеята на собственика на съоръженията е да ремонтира Княжевския лифт, който не работи от близо 30 години и да го свърже с „Ветровала“ и „Офелиите“, там където се намират малките ски зони. А към днешна дата на Витоша не работят 10 лифтови съоръжения и влекът „Заека“, който е собственост на Министерството на спорта.

След пресконференцията стана ясно, че сформираната през 2016-а година работна група, която имаше за задача да открие проблемите в планината ще се събере другата седмица след прекъсване от година и половина. Днес стана ясно още, че проектобюджетът на Столичната община за 2018 г. вече е внесен за разглеждане от Общинския съвет и се очаква да бъде приет от общинските съветници в края на месеца.

Вижте още

Канада улеснява получаването на гражданство за постоянно пребиваващите

ivan

Еърбъс ще съкрати 15 000 човека

leni

Румен Драганов: Кризата в летния туризъм е здравословна

ivan

Напишете коментар