Skip to Content

Дневни и уикенд винетки ще се въведат за леките автомобили

Въвеждането на дневни и уикенд винетки за леките коли като част от политиката за гъвкаво тарифиране е част от плановете на ведомството, съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков в интервю за бТВ.

Днес предстои подписването на договора за изграждане на тол-системата, с която винетките ще станат електронни, а таксата за тежкотоварните автомобили ще скочи 6-7 пъти, каза Нанков. Той припомни, че сега с дневна винетка от 21 лв. тировете прекосяват България от Калотина до Капитан Андреево като плащат само 21 лв.

7 месеца е срокът за проектиране и изграждане на тол-системата, включително въвеждането й в експлоатация, и още 12 месеца одитиране, оценка на ефективността и за корекции, ако са необходими. Общо 19 месеца за изпълнение на договора, уточни Нанков.

„За 7 месеца тол-системата ще бъде изградена навсякъде в страната“, обясни той. „Днес подписваме дългоочаквания договор за изграждането и внедряването на тол системата след почти 2 години ходене по мъките относно процедурите“, заяви Николай Нанков. „На етап внедряване и изграждане на тол-системата трябва да бъдат извършени 2 специфични и много важни дейности за самото й функциониране. На първо място изборът на обхват от републикански пътища, които ще попаднат под тол-системата“, посочи регионалият министър.

„Разглеждани са варианти от около 8 хил. км, това са първокласните, второкласните пътища и автомагистралите, през вариант до почти 75% от всички републикански пътища, който съм убеден, че няма да бъде избран“, уточни той. „Втората много важна задача е тарифирането, какви ще бъдат ставките за преминаването по отделните пътища. Трябва да стане много ясно на гражданите, че тол таксата е само за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона. За леките автомобили остават винетките, но не хартиените, които познаваме понастоящем, а електронните“, обясни Николай Нанков.

„Имаме различни анализи от страна на Световната банка за приходите. Още първата година целта ни е да постигнем приходи от около 1 млрд. лева, понастоящем събираме около 350 млн. лева“, коментира той. „2017 година е рекордна за приходи от постъпления от винетки, без да увеличаваме цената, имаме с около 700 хил. лева винетки повече като брой и с 25 млн. лева повече приходи“, заяви министърът. „С тол-таксата и смесената система трябва да стане ясно, че няма да повишаваме цените на електронните винетки“, каза още той.

Be the First!

Leave a Reply