Invest Build Media
Инвестиции

Поставяме приоритет на инвестициите, търговията, иновациите и науката с Япония

„Изключително сме щастливи да ви приветстваме у нас. Високо оценяваме това първо в историята на двустранните отношения посещение в България на министър-председател на Япония, особено през тази значима за страната ни година, когато за първи път сме ротационен председател на Съвета на ЕС“. Това заяви държавният глава Румен Радев след като прие министър-председателя на Япония Шиндзо Абе, съобщиха от прессекретариата на президента.

Радев е отбелязал, че Япония е наш традиционен приятел и приоритетен партньор, с когото споделяме еднакви ценности и сходни позиции по важни международни въпроси.

В разговора двамата са се обединили около мнението, че настоящата знакова визита на премиера Абе в България ще издигне нивото на двустранните отношения, ще стимулира разширяването на бизнес контактите и ще даде силен тласък на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес, особено в сферата на икономиката и инвестициите. „Наш приоритет в двустранните отношения е оползотворяването на значителния потенциал в инвестициите, търговията, иновациите, науката и технологиите, тъй като България е все по-привлекателна дестинация за развиване на бизнес“, е посочил Румен Радев и изразил надежда, че все повече японски компании ще развиват у нас проекти с висока добавена стойност.

„Япония подкрепя обединена Европа и се радваме, че един от приоритетите на българското председателство е насърчаването на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани и подобряване на транспортната и комуникационната свързаност в региона“, е отбелязал на срещата японският министър-председател. От своя страна президентът Радев е приветствал интереса на японската страна към държавите от региона и добавил, че от съществено значение е и свързаността в научните проекти между държавите.

Българският държавен глава и японският премиер са потвърдили, че поддържането на международния ред, основан върху демокрацията, свободата и върховенството на закона, е от ключово значение. „Следим внимателно и със загриженост обстановката около Северна Корея. България категорично осъжда севернокорейската ядрена програма и призовава тези опити да бъдат спрени“, е заявил Румен Радев, според когото въпросът може да бъде решен единствено чрез преговори и диалог.

Двамата са се обявили за допълнително насърчаване на богатия образователен обмен, базиращ се на сътрудничеството между научни институции и университети на двете страни. „Обменът на студенти и високи технологии е от изключително значение за нас и сме благодарни за ежегодно отпусканите японски държавни стипендии за обучение на наши студенти и специализанти“, е посочил президентът Радев.

Японската страна възнамерява да увеличи броя на стипендиите, които ще бъдат отпускани по линия на научния обмен. Плановете за това са във връзка с предстоящите през 2019 г. чествания по случай 110-ата годишнина от първите официални двустранни контакти, 80-ата годишнина от установяването и 60-ата годишнина от възстановяването на дипломатическите отношения. Общо е било виждането, че тези важни годишнини трябва да бъдат отбелязани по подходящ начин, включително с културна програма и размяна на визити на високо равнище.

По време на срещата е било обсъдено и възходящото развитие на стратегическото партньорство между ЕС и Япония. „Като председател на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г., България е готова да продължи конструктивната си роля за диалога ЕС-Япония и да съдейства за близкото сътрудничество и координация по важни международни и регионални въпроси“, е каза още президентът Румен Радев.

Той е благодарил на Шиндзо Абе за голямата подкрепа, оказана ни от Япония в годините на прехода на страната ни към демокрация и пазарна икономика.

Вижте още

Социалното министерство отчете постигнатото по време на европредседателството

ivan

Максим Бехар става шеф на комуникационен форум в Давос

ivan

За продан: невероятна къща на острова, познат като „данъчен рай“

leni

Напишете коментар