Invest Build Media
Инвестиции

Борисов договаря съвместни инвестиции и търговия с Азербайджан

Според българския премиер Бойко Борисов директната въздушна връзка Баку-София ще е много голяма крачка да се работи заедно с Азербайджан в бизнеса, туризма и свързаността между двете страни. Това каза министър-председателят в началото на пленарния разговор с президента на Азербайджан Илхам Алиев по време на двудневното си работно посещение в Баку. Борисов изтъкна, че до момента има много добро разбирателство с Илхам Алиев.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев информира, че заедно с премиера Борисов са разговаряли за развитието на двустранните отношения в политическите, енергийните и други сфери. Той поздрави премиера Борисов за българското председателство на ЕС. Алиев е сигурен, че България ще се представи достойно.

Държавната газова компания на Азербайджан „СОКАР“ ще изследва възможността за газификация на България. Това обяви още президентът Илхам Алиев на пресконференция в резиденция „Загулба“ в Баку. Той добави, че страната му е готова да инвестира в газификацията на България.

Президентът на Азербайджан заяви, че стокооборотът между двете страни трябва да се увеличи значително.

Българският премиер Бойко Борисов отбеляза, че едва 3 процента от територията на България е газифицирана, като в същото време въздухът в страната ни е замърсен най-вече заради използването на дърва за огрев и въглища. Затова, според него, България трябва да си постави амбициозната цел да използва материали за отопление, които са екологични. Борисов отбеляза, че близо 90 на сто от територията на съседната на Азербайджан Грузия е газифицирана, като се надява в най-близко бъдеще с подобен резултат да се похвали и България.

Бойко Борисов счита, че България има две възможности за диверсификация на доставките на природен газ – през интерконектора с Гърция и чрез този с Турция. По думите му България и Азербайджан вече имат подписан договор със „СОКАР“ за доставки на 1 млрд. куб. метра азерски газ на много ниска цена.

Българският премиер добави още, че министрите на енергетиката и икономиката на двете страни ще проучат възможностите за газифициране в България. „Има възможност огромен брой домакинства в България да се отопляват, да си готвят и в същото време да не замърсяват околната среда“, допълни Борисов.

Министър-председателят допълни, че България задължително ще се възползва от възможностите и на транспортния жп коридор и на въздушната линия Баку-София.

Вижте още

Десислава Танева ще бъде новият министър на земеделието

ivan

920 лв. става стартовата учителска заплата

ivan

156 млн. евро платени за мола на Цариградско шосе

ivan

Напишете коментар