Invest Build Media
Строителство

Нов вид масови жилища ще се изграждат в София

Инвеститори в жилищни сгради търсят в няколко квартала в София терени, на които да изградят високи сгради с много апартаменти в тях, които на практика да заменят старите панелни и ЕПК домове. При тях очакването е кв.м жилищна площ да се продава за около 600-700 евро на кв.м, което е по-евтино от средната цена за София в момента. Това съобщи Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцелите“ в консултантската компания Cushman&Wakefield Forton, цитиран от „Дневник“.

При тази заявка е логично търсенето на терени за такива жилища да е в „Люлин“, „Надежда“, „Обеля“, „Модерно предградие“, Западната дъга на Околовръстния път. И в момента там сделките с жилища стават на цени около 700 евро за кв.м. Идеята на тези комплекси е да се даде възможност на собствениците на стари панелни жилища да ги заменят с модерно строителство, в което общите площи се управляват от инвеститора, има зони само за пешеходци и съответните зелени зони. Такъв комплекс при успешно скорошно приключване на преговорите за покупка на терена може да започне да се строи и в рамките на тази година, допуска Гюрджиев. Според него такъв тип комплекси са бъдещето на сегашните квартали-спални, чийто жилищен фонд започва да изчерпва живота си.

Извън тези специфични проекти инвеститорите в жилищни сгради търсят терени за ново строителство в „Кръстова вада“, „Манастирски ливади-изток“, които имат незастроени терени. Има интерес и към кварталите, където на практика незастроени площи няма, като „Изток“, „Изгрев“, „Гео Милев“, „Редута“.

От консултантската компания отчитат, че силният пазар и растящите наеми са засилили интереса към развитие на нови проекти за офисни, търговски и индустриални площи. Данните ѝ показват ръст на строителната активност във всички сегменти на пазара на бизнес имоти, подкрепяна от стабилния икономически растеж и добрите макроикономически показатели. В резултат от това през 2018 г. се очаква на пазара да излязат значителен обем нови офисни, търговски и складови площи.

„През изминалата година бяхме свидетели на пазар на наемодателите – със засилено търсене на качествени имоти, ниски нива на свободни площи и леко покачване на наемните цени. На този фон не е учудваща високата предприемаческа активност, която очакваме през 2018 г., да доведе до плавен ръст на предлагането на имоти“, коментира изпълнителният директор Михаела Лашова. Според с нея с динамиката си по брой сделки 2017 г. отново е поставила България на картата на Европа като страна, в която има инвестиционна активност. Според нея покупката на няколко мола от страна на фондове от Южна Африка също е привлякла вниманието към страната като подходяща за инвестиции. Оценката й е, че това ще привлече на пазара още компании от същата дестинация.

Прогнозата на консултантската компания е, че новите проекти ще балансират пазарите на офисни и индустриални площи и ще доведат до стабилизиране на цените. Оценката на компанията е, че де три години на пазара ще излязат около 400 хил. кв.м нови офис площи, като в строящите се в момента сгради около 40% от пространствата вече са наети.

Бул. „Цариградско шосе“ си остава основна офис артерия, друго място с интерес към наемане на офиси е районът около Бизнес парка. Като офисни хъбове се очертават също терените около сградата на „Кепитъл форт“ отново на „Цариградско шосе“, както и около мол „Парадайс“. Средната цена на наемите е 13.5 евро на кв.м, което е 4% ръст на годишна база.

По-противоречива е картината при търговските площи, където големите градове са относително наситени и за нови търговски центрове ще е по-трудно да пробият и да се наложат. В същото време оборотите на наемателите и цените на наемите се запазват на стабилни нива – около 31 евро на кв.м за първокласна площ. Общо по данни на компанията около 11% са свободните площи в моловете. Търсещите търговски площи са предимно магазини за спортни стоки, дрогерии и аптеки.

Тенденцията сега е големите международни компании, които са заели позиции в големите градове, да търсят търговски площи и в по-малките – Хасково, Велико Търново, Сливен, Ямбол, Плевен.

След като 2017 г. приключи без нито един завършен мол или ритейл парк, 2018 г. ще добави нови 75 000 кв.м търговски площи към предлагането на пазара. През втората половина на годината се очаква да отворят Delta Planet Mall във Варна и Plovdiv Plaza в Пловдив.

Вижте още

Ще транзитираме газ между Турция и Сърбия

ivan

Регионалният министър издаде разрешение за строеж на още 2 км от магистрала Струма

ivan

23 млн. лева са осигурени за стартиране на два участъка на магистрала „Хемус“

ivan

Напишете коментар