Invest Build Media
Туризъм

Туристическите платформи да рекламират хотели, регистрирани по национално законодателство

България ще предложи създаването на европейско законодателство, с което да се изисква туристическите интернет платформи да проверяват дали обектите, регистрирани при тях, реално са регистрирани в съответните държави. Целта е тези платформи да рекламират само тези места за настаняване, които са регистрирани според изискванията на съответното национално законодателство. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова след участието си в пресконференция в рамките на туристическата борса в Интер експо център.

Само в една голяма интернет платформа има над 10 000 регистрирани места за настаняване от България, докато в официалния туристически регистър те са 6144, информира още Ангелкова и допълни, че на европейско ниво тази разлика е в пъти по-голяма. Министърът уточни, че българската инициатива е представена на срещата на министрите на туризма от ЕС в София.

Министърът съобщи още, че предстои работа и по идеята за общоевропейска интернет платформа, която да улесни наемането и предлагането на работна ръка, като платформата ще под егидата на ЕК. На първо време става дума за кадри в туризма, но впоследствие може да бъде надградена и с други професии, за които има нужда от квалифицирани специалисти. Министър Ангелкова изрази надежда в рамките на българското председателство да има повече конкретика за това от кога ще стане активна платформата.

Ангелкова информира, че на днешното заседание на МС премиерът Бойко Борисов е съобщил, че след разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е станало известно, че за цялостна дигитализацията, а не само в сектор „туризъм“, ще бъдат отпуснати почти 30 – 40 млрд. евро за целия ЕС и за Западните Балкани.

С думите това са абсурди, министърът коментира твърдения за това, че ще стане министър на друго ведомство.

България и Сърбия подготвят подписването на споразумение за сътрудничество в туризма. Продължава работата по трансграничното сътрудничество за развиване на проекти за културно-историческото наследство и съвместни проекти за далечните пазари. Това обявиха министърът на туризма Николина Ангелкова и заместник-министърът на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия Рената Пинджо на съвместна пресконференция в рамките на туристическата борса „Ваканция, СПА, експо“. Сърбия е страна – партньор на изложението. Министър Ангелкова съобщи, че България посреща близо 400 000 сръбски туристи, а от своя страна повече от 430 000 българи посещават Сърбия.

Изпълнителният директор на Туристическата организация на Сърбия Мария Лабович открои важността на партньорството на България в туризма и допълни, че страната ни е в топ десет държави с най-голям брой туристи, които посещават Сърбия, а за последните десет години броят на българските  туристи се е увеличил три пъти.

Вижте още

Хижите ще имат категория, маркирана с еделвайси

ivan

„Римските СПА курорти в Европа“ представя България в Берлин

ivan

БДЖ продава предварително билети за влаковете до морето през лятото

ivan

Напишете коментар