Invest Build Media
Туризъм и Екология

Революционно предложение: Заведения за хранене да се освободят от данък върху печалбата

Шефът на Националната агенция за приходите (НАП) в България, Румен Спецов, предложи внесената промяна в данъчната система, касаеща заведенията за хранене. Според неговото предложение, тези заведения няма да подлежат на данък върху печалбата, а вместо това ще бъде въведен патентен данък, който ще зависи от размера на заведението и броя на местата за сядане.

Предложението на г-н Спецов има за цел оптимизиране на данъчната тежест върху заведенията за хранене и по-прост начин за тяхното данъчно облагане. Според този модел, размерът на патентния данък би зависел от конкретни фактори като размера на заведението и броя на местата за сядане. Този подход би позволил на малките заведения с по-малък бизнес обем да бъдат освободени от други данъчни задължения.

Веселин Налбантов от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) изрази подкрепа за това предложение и заяви, че няма да има съпротива от страна на бранша. Той обясни, че подобни данъчни модели се прилагат успешно в различни страни и могат да помогнат на малките заведения да излязат от сивата икономика. Налбантов подчерта важността на конкретно определяне на данъчните ставки в зависимост от категория, звезда и местоположение на заведенията, тъй като не всички те са еднакви.

В крайна сметка, предложението на НАП за въвеждане на патентен данък за заведенията за хранене представлява опит за опростяване и рационализиране на данъчната система, като в същото време се подкрепят малките предприятия в този сектор.

Вижте още

След земестресенията в Турция: начало на строеж на хиляди нови жилища

Пътуванията на българите се увеличили с една четвърт през април-юни

ivan

Кабинетът определи концесионерите на шест морски плажа

admin

Напишете коментар