Invest Build Media
Туризъм и Екология

Глобиха пловдивски хотел 4 звезди – нямал нито един апартамент

Инспектори спипаха пловдивският хотел от световната веригата „Холидей ин“ в сериозна издънка – липса на хотелски апартамент. За това нарушение на стопанисващата фирма „Петров комерс“ е наложена глоба от 1000 лева, а управителят на дружеството Ангел Петков опитва да я обжалва на две инстанции.

Тази година в хотелът дошли инспектори от КЗП на контролна проверка. Проверката била извършена във връзка със спазване на Закона за туризма и Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория.

Проверяващите поискали да видят хотелския апартамент, какъвто всеки хотел с категоризация от 4 звезди трябва да има. Оказва се обаче, че макар и получил такава категоризация за висок клас хотелски услуги, „Холидей ин“-Пловдив не разполага с подобна стая.

По нормативни изисквания хотелският апартамент трябва да бъде минимум 35 кв.м., да има антре, спалня, дневна и санитарен възел /баня и тоалетна/, както и светла височина от минимум 2,6 м.

Вместо това обаче при питане от страна на проверяващите им било предложено да отседнат в двойни стаи № 209 и № 207, които просто имали преходна врата помежду си, т.е. има възможност да се ползват слято, но реално си представляват две различни единични стаи. Имало и една голяма бизнес стая, но и тя била просто стая, но не и апартамент.

Така проверката завършила с категорични изводи -хотелът не отговаря на категоризацията си от четири звезди, тъй като няма апартамент. Била наложена и глоба в минималния размер от 1000 лева. Въпреки настойчиво оспорване от страна на стопанисващата фирма, резултатът е един и същ – и Районният съд в Пловдив и колегите им от Административен съд са категорични – глобата е законосъобразна, а хотелът е в издънка.

„Правилото на Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията поставя изискване към хотелите с категория „четири звезди“ да предлагат за настаняване „хотелски апартамент“. По делото не се спори, че в проверявания хотела такъв самостоятелно обособен обет не е установен. Сочените от оспорващия двойни стандартни стаи дори по дефиниция не отговорят на нормативните изисквания, за да бъдат квалифицирани като „хотелски апартамент“. Липсата на самостоятелна спалния и самостоятелна дневна не може да бъде преодоляна чрез съчетаването за съвместно ползване на две спални и две антрета. Още повече, както потвърждава и управителят на хотела, дори при общо ползване услугата към клиента се таксува като такава за две самостоятелни двойни стандартни стаи“, посочват магистратите.

Проверка на TrafficNews показа, че и към този час в хотела не се предлага настаняване в апартамент, въпреки дадения му статут.

Вижте още

Grand Glamour Show отбеляза бляскав 5-ти рожден ден на Марина Диневи

admin

Туризмът у нас дава стимул на пазара на ваканционни имоти

ivan

Развитие на българската авиация след членството в Шенген по въздух

Напишете коментар