Invest Build Media
Инвестиции

Фандъкова: На този етап не мислим за поскъпване на платената зона за паркиране

На този етап не мислим за поскъпване на платената зона за паркиране в центъра на столицата, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в отговор на призив на премиера Бойко Борисов.

„Една от най-важните мерки за подобряване чистотата на въздуха е стимулиране и насърчаване на повече хора да ползват градски транспорт. Затова всички усилия през последните години насочваме към модернизация и подобряване на градския транспорт. Закупуваме нови 120 автобуса на природен газ и обявяваме процедура за още 22. Наред със стимулите трябва да има и рестриктивни мерки, за да можем да подобрим качеството на въздуха. Това е кауза за всички“, заяви Фандъкова.

По думите ѝ краткосрочните мерки при по-сериозни замърсявания включват и забрана за влизане в някои от зоните. „Рестрикциите биха могли да включат и по-скъпа зона за паркиране. На този етап не мислим за това. Знаете, че се разширяват зоните за платено паркиране. Тази мярка с ограничението във времето сама по себе си също е рестриктивна за автомобилите“, каза още Йорданка Фандъкова.

Можем да пристъпим към възстановяването на злополучния шадраван на пл. „Славейков“, обясни Фандъкова. „Проектът за облагородяване на центъра на столицата включва две зони – зона 2 и зона 4. Най-напреднали сме по отношение на избор на изпълнител за ул. „Граф Игнатиев“. Там очаквам до края на следващата седмица да бъде избран такъв. Конкурсът за другата зона тепърва предстои да се прави. По ул. „Граф Игнатиев“ се предвижда полагане на гранитна настилка, изцяло пешеходна зона със запазване на трамвайното движение двупосочно“, обясни Фандъкова. По думите ѝ ще се запази постоянният книжен пазар, но с много по-добър изглед.

„На определени зони на площада ще се разположат само търговци на книги, без учебници, без кашони. Това е специално мое изискване, за да има по-добър вид. От друга страна това наистина е едно културно пространство и затова съм привърженик на оставането на постоянен книжен пазар и също така възстановяването на злополучния фонтан. Приключиха всички съдебни дела и можем да пристъпим към неговото възстановяване“, коментира кметът на София.

„За другата зона – там, където има жълти павета, ще си останат жълти павета. Там, където са гранитни, ще останат такива. Много тежка зона е цялостната подмяна на ВиК системата. Най-напред и на ул. „Граф Игнатиев“ още напролет трябва да влезе „Софийска вода“, за да подмени канализацията и водопровода. Същото ще се случи и в зоната около „Св. Александър Невски“, добави Фандъкова.

Според нея ремонтите няма толкова много да са свързани с проблеми в движението, защото на ул. „Граф Игнатиев“ и в момента в по-голямата част няма движение. „Ще има затруднение в спиране на трамвайното движение в периода на строителство. Ще има промяна в движението на хората, които ползват трамваите по ул. „Граф Игнатиев“. Това ще бъде най-голямото неудобство. По отношение на автомобилното движение, няма да има съществено затруднение. Канализацията може би там е на 100 години“, каза още Йорданка Фандъкова.

Вижте още

Борисов: Столична община да направи паркирането в центъра на града по-скъпо

ivan

Правителството ще отдели 80 млн. лева за справяне с безработицата

ivan

Къде са най-ниските наеми на магазини?

leni

Напишете коментар