Invest Build Media
Инвестиции

Централни банкери призоваха еврозоната да разработи така наречените “корона облигации”

Европейските държави са подложени на все по-голям натиск да предприемат безпрецедентен ход и да емитират нов вид дълг, за да се борят с икономическия ефект от коронавируса.

Централни банкери, държавни глави и икономисти призоваха еврозоната да разработи така наречените “корона облигации” – нов инструмент, който ще комбинира ценни книжа от различни европейски държави.

Въпросът е много спорен, но основната идея е да се предложи ново финансиране с цел смекчаване на икономическия срив от разпространението на заразата. COVID-19 взе хиляди животи в Европа и стопира икономиките на Стария континент.

“Политическите пречки пред емитирането на общ дълг в еврозоната остават големи. Табутата обаче могат да бъдат нарушавани в подобни времена,” казва пред CNBC Флориан Хенсе, икономист в банка Berenberg.

Консервативните политици в страни като Германия, Нидерландия и Австрия често подхождат предпазливо към емитирането на дълг заедно със силно задлъжнели свои съседи, като Италия, Гърция и Португалия.

Те са водили първоначални дискусии по въпроса в разгара на дълговата криза от 2011 г., но определени нации са счели, че е прекалено рисково да обединят дълга си с други страни, за които се смята, че рискът да изпаднат в просрочието по дълга си е по-голям.

Коронавирусът обаче подновява този дебат предвид финансовите сътресения, причинени от вируса.

Членът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Карлос Коста обяви днес, че еврозоната, която се състои от 19 държави, би трябвало да анализира допълнително възможността за корона облигации.

“Трябва да се намерят решения, за да се избегне настоящото положение да се превърне във втора дългова криза,” казва Коста, който е и управител на Централната банка на Португалия.

Според него този нов дълг трябва да е с падеж няколко десетилетия, за да бъдат улеснени европейските правителства и ще бъдат използвани за справяне с икономическите последствия от вируса.

Испанският премиер Педро Санчес също подкрепи вчера идеята за корона облигации във “войната срещу коронавируса.”

Седем икономисти в Германия също заявиха в своя статия, че е “необходима мащабна държавна помощ” за справяне с коронавируса. Правителствата от еврозоната трябва да емитират общи облигации на стойност 1 трлн. евро, за да си поделят разходите за кризата — това трябва да е еднократна мярка, според статията на икономистите.

“Изправени сме пред симетрични сътресения в цяла Европа, които не са по вина на никоя страна. Инструментите за старата криза (Европейският механизъм за стабилност) е проектиран за асиметрични сътресения и допуска, че страните са допускали системни грешни в миналото. Нищо от това не важи за настоящата криза”, казва пред CNBC Йенс Судекум, преподавател по Международна икономика в Германия и един от авторите на статията.

Европейските лидери за кратко са обсъдили възможността за корона облигации миналата седмица.

Финансовите министри от еврозоната ще обсъждат утре нови начини за ограничаване на ефекта от вируса върху техните икономики.

Основният им план засега изглежда е разработването на кредитни линии, използвайки Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) — фонд, създаден от всички страни от еврозоната в разгара на дълговата криза с цел предоставяне на спешни заеми на държави, които са изправени пред риска от финансов колапс.

За да предостави тази кредитна линия, ESM трябва да набере пари от финансовите пазари. Това може да бъде разгледано и като издаването на корона облигации, предвид факта, че фондът е подкрепен от всички страни от еврозоната и кредитната линия ще бъде насочена към справяне с ефекта от коронавируса.

“Това дали европейците могат да си помогнат едни на други в това извънредно положение ще оформи представата на обществото за това какво наистина представлява Европа и то за дълго време напред,” каза Хенсе от банка Berenberg.

Вижте още

Обявиха учредяването на Шведска търговска камара в България

ivan

Бюджетната комисия реши: Повишава се акцизът на бездимните цигари

ivan

Николай Нанков е готов да удължи срока за оферти за тол-системата

ivan

Напишете коментар