Invest Build Media
Инвестиции

269 дни отнема на бизнеса да се включи в електрическата мрежа

Общо 269 дни отнема на една фирма да се присъедини към електроразпределителната мрежа. Самата процедура се състои от седем подпроцедури. Някои от тях са безплатни, но най-скъпата процедура струва на бизнеса около 50 хил. лева.

Това обясни представителят на Министерството на икономиката Жечо Жечев по време на съвместното заседание в парламента на Комисията по икономическа политика и туризъм с постоянно действащата подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите, цитиран от БТА.

Жечев призна, че процедурата по присъединяването към мрежата през последните години се утежнява. Той посочи, че в момента България се намира на 125-то място в класацията по достъп до електричество.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев заяви, че бизнесът наистина изпитва проблеми по присъединяването към електропреносната мрежа. Според него, въпреки че се плаща за всяка от тези услуги, присъединяването към мрежата се бави. „Има чести оплаквания от външни инвеститори относно тромавите процедури“, заяви Добрев.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов обясни, че в Наредба номер 6 са разписани всички срокове. Той допълни, че въпреки съпротивата на електроразпределителните дружества през 2016 г. част от сроковете са били съкратени по настояване на КЕВР. Иванов уточни, че съществените проблеми възникват там, където се изискват отделни съгласувания, давайки пример с разрешенията, които се изискват от общините. Той изтъкна, че само на днешното заседание на КЕВР са били разгледани 17 жалби, като 6 от тях са били свързани с присъединяването. Особено показателен е случаят, в който бизнесмен се е оплакал, че повече от година чака за присъединяване към мрежата. Оказало се, че общината е забавила една година издаването на това разрешение.

Иван Иванов посочи още, че самото присъединяване за бизнес заявители е над границата по Закона за обществени поръчки (над 70 000 лева), като всяко електроразпределително дружество е длъжно да обяви обществена поръчка. В този случай срокът без обжалване е 3 месеца, ако обаче се обжалва, той може да се удължи и над 5 месеца. „Ние може да намалим някои срокове с 5 или 10 дни, но не можем да намалим някои от сроковете, които зависят от общините“, заяви Иванов.

Членовете на двете комисии обсъдиха редица възможности всички тези срокове да се съкратят максимално и да се облекчи процедурата за присъединяване към електроразпределителната мрежа. След около месец ще има ново заседание, на което да се предложат конкретни мерки за това.

Вижте още

Кандидатстваме пред Еврокомисията за 3,3 млрд. лв. за пътна безопасност

ivan

25-годишнина отбелязва Националното сдружение Недвижими имоти

ivan

Най-големият хазартен комплекс в Европа ще се строи в Кипър

ivan

Напишете коментар