Invest Build Media
Туризъм и Екология

Туристическият министър очаква 10% ръст на туристите през зимния сезон

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви пред БНТ, че се очаква 10% ръст на туристите през зимния сезон, което е значителен ръст спрямо рекордния сезон миналата година. Тя заяви, че след започнала проверка от регистъра на туроператорите са заличени 120 заради нарушения със застраховката, която покрива случаи като отменени полети. Ангелкова заяви, че ще се вземат нужните мерки да няма павилиони в частни УПИ-та по плажовете на българското Черноморие.

Изключително много сме засилили контрола в министерството по отношение на туроператорите, които са около три хиляди. Започнахме проверка дали всички отговарят на закона и имат нужните документи. „Общо 102 туроператори са заличени от регистъра, защото не са предоставили застраховка за подобни рискове“, каза Николина Ангелкова.

Тя допълни, че туроператорите, които нямат право да извършват туроператорска дейност, са посочени в Националния туристически регистър всеки може да ги провери. Предвиждат се законови промени, които да ограничат ситуациите, в които някои туроператори обявяват несъстоятелност преди големи празници и пътувания.

Зимният сезон бележи рекорден ръст на туристите, отбеляза Ангелкова. „Зимният сезон върви засега изключително успешно. За 2017 г. има над 15% ръст – почти 460 хил. чуждестранни туристи са посетили страната. Имаме големи ръстове от съседите ни, които са целевите ни пазари“, каза министърът.

Бележи се ръст и на туристите от Германия, допълни тя и отбеляза, че се предвижда около 10% ръст на туристите този сезон. Ключов елемент за ръста на туристите е развитието на планинския туризъм, отбеляза тя.

Падналият в последните дни сняг ще удължи зимния сезон до края на април, а в началото на май започва летният сезон, отбеляза Ангелкова. Почти всички петзвездни хотели са вече резервирани за лятото, като има голям ръст на заявените полети, допълни тя.

Ангелкова заяви, че този летен сезон категорично ще бъдат забранена т.нар. „щендерна търговия“, но отбеляза, че няма как да се забранят павилионите. Според тези промени продаваната стока трябва да се разполага само в частните имоти и не по алеите на курортите като Слънчев бряг. Според Ангелкова проблем са частните УПИ в плажовете, където може да се разполагат павилиони. Тя допълни, че по въпроса ще се направи проверка и ще се вземат нужните мерки.

Вижте още

Мексико – топ 10 на забележителностите

leni

Определиха най-добрия бар на света, в Ню Йорк е

admin

Туристическото министерство си създава инспекторат

ivan

Напишете коментар