Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Собствениците на паметници на културата в София може да не плащат данък сгради

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов, главният архитект Здравко Здравков и министърът на културата Боил Банов представиха на пресконференция информация за културно-историческото наследство в столицата.

Тодор Чобанов заяви, че чрез депутати от София общината ще предложи законодателни промени, с които собствениците на паметници на културата да не плащат данък сгради. Той обясни, че промените ще бъдат внесени заедно с изготвяните от Министерството на културата промени в Закона за културното наследство.

Според СО е крайно време да се стимулират собствениците на паметници на културата да ги опазват по-добре. Тодор Чобанов обърна внимание, че културно наследство без статут не е докрай защитено, затова СО непрекъснато търси обекти, които да предлага на Министерството на културата. Той уточни, че и гражданите могат да предлагат обекти, които да получат статут на паметник на културата.

Министър Боил Банов допълни, че министерството е завело преписки по всички предложения на Столична община. Главният архитект Здравко Здравков заяви, че от 1400 паметници на културата в София повече от половината са възстановени и са в добро състояние. Министър Боил Банов изрази съгласие с механизма за стимулиране на собствениците. Според него законодателството в момента е много рестриктивно, с големи изисквания, без да има механизъм за подкрепа и намиране на най-доброто решение. „Бъдеще без минало – просто няма“, заяви министърът.

Главният архитект на столицата обяви, че къщата на арх. Фингов на ул. „Шипка“ ще бъде запазена и е постигнато споразумение със собствениците й. Министърът на културата Боил Банов посочи, че „Двойната къща“ на бул. „Васил Левски“ ще бъде възстановена цялостно по одобрения преди няколко години проект. Министерството има разбирателство със собственика, който по думите на министъра е осъзнал ключовата роля на къщата. „Има и добри примери и практики. Усещането е, че все повече хора започват да си дават сметка за важността на това да устоят на тенденцията на бързите пари. Все повече хора започват да осъзнават каква добавена стойност имат такива сгради“, коментира Боил Банов.

От Столична община бяха категорични, че Царските конюшни трябва да получат статут на паметник на културата. „Изключително важно е обектът да бъде защитен. Очакваме в кратки срокове да имаме развитие“, заяви Тодор Чобанов. Боил Банов обясни, че министерството счита, че Царските конюшни имат качествата да бъдат обявени за паметник на културата. Пуснато е писмо, за да се намерят всички собственици на обекта. „В момента, в който успеем да открием всички собственици на Конюшните, за да ги уведомим, в много оперативни срокове мисля, че ще се постигне желаният резултат“, заяви Боил Банов.

Общината предлага да се предоставя безвъзмездна финансова помощ по ясни критерии; данъчни облекчения при инвестиране в сграда; право на общината на първи купувач. На сайта на Направление „Архитектура и градоустройство“ има карта с наказателните постановления за действие или бездействие, създали опасност за увреждане на паметник на културата. Има и карта с 1400-те недвижими културни ценности в София, 850 от които са в Централната градска част. 3 имуществени санкции за общо 250 хил. лева са наложени за сградите в „Захарна фабрика“. Санкция от 100 хил. лева е наложена и за Къща-музей „Пейо К. Яворов“. Собствениците на сгради на бул. „Стефан Стамболов“ са глобени за 14 хил. лева. Санкция от 100 хил. лева е наложена за сграда на бул. „Македония“, а от 5000 лева за сграда на бул. „Христо Ботев“. На сайта са отбелязани и добрите примери за сгради паметници на културата.

Вижте още

Басейнът на Клеопатра крие тайни терапевтични ползи

leni

Испанските градини – наслада за окото и душата

leni

Загорка търси да подкрепи „зелени“ идеи

admin

Напишете коментар