Invest Build Media
Инвестиции

Ниски лихви по жилищните кредити до края на януари

Лихвите по жилищните кредити в левове и през януари се запазват на ниските нива от края на миналата година, показват данните на БНБ. Средната за пазара ефективна годишна лихва през януари е била 3,66%, колкото и през декември.

Жилищното кредитиране е сегментът, който движи растежа на кредитирането, като в началото на годината отчете нарастване от 8.2% и там лихвите са едни от най-ниските, съобщава capital.bg.

Лихвите по жилищни заеми в евро обаче продължават да намаляват и през януари 2018 г., но с много малко, до 4,08%.

През първия месец от годината годишният процент на разходите (ГПР, включва всички разходи, свързани с ползването на кредит) по жилищните заеми се увеличава с малко – и при левови (4,04%), и при еврови (4,47%).

При потребителските кредити след чувствителното декемврийско покачване на лихвата в левове през януари има отново спад с 0,75 процентни пункта до 8,10%. Тези в евро леко се увеличават до 5,16%.

В последния брой на периодичното издание на БНБ „Икономически преглед“ от централната банка посочват, че очакват запазване на нивата на лихвите по новодоговорени кредити и депозити през първото тримесечие на 2018 г., посочва изданието.

Вижте още

Пострадалите пчелари ще получат индивидуална помощ de minimis

ivan

Винетните стикери остават с непроменени цени през 2017 година

admin

Интересът на купувачите в София е към по-големи апартаменти

admin

Напишете коментар