Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

200 промишлени фирми у нас ще получат отстъпка в цената на тока

Около 200 индустриални фирми ще получат отстъпка в цената на тока, която ще им спести по около 94 млн. лв. всяка година (по изчисления на БАН). Това става възможно след като Европейската комисия одобри наредбата на енергийното министерство, която дава възможност за тази отстъпка. Тя се приспада от компонента за възобновяема енергия.

Одобрението идва година след искането на България. То ще влезе в сила със задна дата – от 1 август 2015 г. и ще важи до края на 2020 г. се разбира от съобщение на ведомството.

От отстъпката ще могат да се възползват производства, използващи много енергия, чиято продукция е предназначена за износ. Такава държавна помощ действа на територията на няколко страни в ЕС, съобщава в днешния си брой „Капитал daily“.

Помощта ще е валидна за фирми, чиято конкурентоспособност е в риск на международните пазари – предимно извън ЕС, където възобновяемата енергия не е подпомагана.

Кандидатстващите за ползване на държавната помощ трябва да имат над 1 гигиватчас потребление за предходната година. Те не трябва да са в затруднено финансово положение, да нямат данъчни задължения и др.

Парите за отстъпката ще бъдат покрити от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, в който всички производители внасят по 5% от приходите си.

Вижте още

„Еврохолд“ придобива българските активи на „ЧЕЗ Груп“ за 335 млн. евро

ivan

Активно се наемат офиси в етап на строеж

ivan

Най-богатите хора в Русия за 2020

leni

Напишете коментар