Invest Build Media
Строителство

Все пак ще бъдат приети промени срещу строителството на повече високи сгради в столицата

Затваряне на законовата вратичка, която позволи в София да се построят твърде много високи сгради – това постигат промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, гласувани на второ четене в регионалната комисия в парламента, съобщава Дарик.

Депутатите приеха нови ограничения за позволената височина. Зони за небостъргачи ще има, но броят и местоположението им няма да се определя от закона, а от новия устройствен план на столицата и от „Визия на София“, като се отчете общественото мнение. Очаква се промените да бъдат гласувани в пленарна зала в следващите седмици, заяви вносителят им Александър Ненков от групата на ГЕРБ.

Чл.27, ал.3 – така се нарича вратичката в Закона за устройството и застрояването на Столична община, дала възможност на проектанти и инвеститори да издигнат повечето от новите високи сгради в столицата. На второ гласуване в Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление текстът на алинеята, свързана с покриване на калканите беше прецизиран, заяви Александър Ненков.

„Всичките високи сгради почти, които виждате в София, най-новите и най-високите, са именно, които са се възползвали от този член и този пропуск в закона. Поради тази причина ние възприехме някои по-крайни подходи, и даже между първо и второ гласуване нашите предложения са доста по-рестриктивни“, обясни той.

„Първо наложихме да има 75 м таван кота корниз на височината на тези сгради. Защото законът трудно би могъл да бъде съвършен и да обхване всяка една хипотеза. Следователно възприехме варианта, в който да има все пак таван. И колкото и каквито вратички да намирате в закона, защото инвеститорският интерес е огромен, особено на тези цени на имотите, да има таван“, заяви Ненков.

Законът определя, че ще има зони за високо строителство, но къде и колко ще се реши с новия устройствен план на София, добави той.

„Колегите от Столична община ще си определят точните зони и точните граници, за да не поражда полемика. Защото ние, ако го вкараме в закона и го приемем, ще има спор за точните граници, кое обхващат именно тези зони за много високо строителство. Това, което сме говорили с колегите от Столична община, и първоначалния вариант къде да бъдат тези зони, са ясни. Сега въпросът е, че ще бъдат много по-прецизно направени в нов устройствен план“, заяви още Ненков.

Александър Ненков каза още, че започнатите вече процедури ще се завършат по сега действащия ред. Новост е, че всяка сграда над 50 м ще бъде одобрявана от общински съвет и след обществени обсъждания, за да няма ситуации, в които хората не знаят, че до имота им ще се строи висока сграда.

Промените в закона предвиждат още големите сгради да бъдат на места, където има достатъчно пропускливост, за да не се утежни трафикът. Редица проекти са спрени до приемането на законовите промени, така се очаква те да бъдат приети окончателно до няколко седмици, добави Ненков.

Вижте още

В Симитли харесаха източния вариант на трасе на АМ Струма през Кресненското дефиле

ivan

Office 1 Superstore строи нов логистичен център до София за 12,4 млн. лв.

ivan

АПИ: Ахелой ще има два входа и два изхода към републиканските пътища

ivan

Напишете коментар