Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Столичната община пуска нови електронни услуги за граждани

Над 80 на сто от българите все още предпочитат да получават услуги „на гише“. Това показват данни на държавната агенция за електронно управление. Пъpвoнaчaлнитe cтъпĸи зa въвeждaнeто нa eлeĸтpoнно правителство стартираха преди близо 20 години, въпреки това страната ни все още остава далеч зад останалите европейски държави. На този фон от Столичната община представят нов пилотен проект, който трябва да преодолее бюрокрацията при записването на деца, първоначално в 20 детски градини.

Столичната община предлага онлайн общо 50 услуги. Все още обаче повечето хора предпочитат да чакат на гише. През 2017-та едва 4 милиона лева от данъците на софиянци са платени по електронен път. Всяка година броят на желаещите да използват този тип услуга нараства с 10 процента.

До момента общината е отворила 27 информационни масива с данни, до края на тази година се очакват още 23, свързани предимно с дейността на Центъра за градска мобилност и Направление ,,Архитектура и градоустройство“.

„Участваме активно в работните групи към Държавната агенция за електронно управление, за да идентифицираме онези услуги в общините, които се ползват от най-много хора. До този момент сме идентифицирали 13 такива“, каза Фандъкова.

От началото на следващата учебна година трябва да се облекчи и приема на деца в детските градини. Родителите няма да носят документи, които се издават от общината. „Това са удостоверения за раждане и най-вече удостоверенията за настоящ адрес. Тази информация ще се получава служебно“, уточни кметът.

Данни на ЕК показват, че Малта, Дания, Швеция, Естония и Норвегия са в топ пет на страните с най-добра онлайн администрация. У нас изграждането на електронното управление продължава вече 16 години.

„На първо място трябва да се разделим с илюзията, че въвеждането на електронното управление е като запалването на лампичките на коледната елха. Включваме, светва и всички сме доволни и ръкопляскаме. Това е поетапен процес, където включването на всяка следваща система ще отнема време“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Последните проучвания показват, че у нас има близо 4,6 милиона потребители на мобилен интернет и около 1,5 милиона на стационарен. Същевременно делът на активните потребители на онлайн услуги не надвишава 7 на сто.

Вижте още

Български архитект е сред най-добрите в Европа

leni

„Три Кремъла или 30 Червени площада“: Колко голяма е дачата на Дмитрий Медведев?

admin

Идеалното антре – как трябва да изглежда?

leni

Напишете коментар