Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

ГЕРБ: Трудно се намират решения за строителството в София без да се пречи на бизнеса

Строителство на небостъргачи в София се предвижда да бъде само в три зони –  бул. Цариградско шосе, околовръстния път в ж.к. Люлин, като се чака решение и за района до и зад Централна гара. Това потвърди за пореден път пред БНТ Александър Ненков, депутат от парламентарната група на ГЕРБ. Той заяви още, че в предвидените законопроекти се отчита и проблемът за запазването на зелените площи в града.

„Много е трудно да се намери точната среда между интересите, както на обществото, така и на инвеститорите. София се превърна в икономически и финансов център и търсенето определя предлагането. С проекта на закона, изработена от Столична община и гл. архитект на столицата се опитваме да дадем дългосрочна визия как да се развива градът оттук нататък“, каза Ненков.

Според него в момента има пропуски в законодателството, които дават шанс на инвеститорите да строят небостъргачи около централната градска част: „Със законопроекта казваме, че има една линия между 75 метра и 125 метра крайна височина само в определени градски центрове около големи пътни артерии, а т.нар. небостъргачи могат да бъдат правени само в 3 зони – Цариградско шосе, ж.к. Люлин, околовръстно шосе и за третата част се чака становище дали може около и зад Централна гара.“

Ненков заяви още, че се опитват да направят по-ясен регламент. Новото, което се предвижда като защита, е че всяка сграда, която е над 75 м и разгърната площ над 20 хил. кв. м, ще трябва да мине с решение на Общинския съвет от една страна и ще има т.нар. транспортни симулации за трафика, който тази сграда ще генерира.

„Искаме да разширим обхвата на това какво е зелена система. Ако един терен попадне в тази зелена система, предвидена в устройствения план, то неговото предназначение да не може да бъде променяно“, категоричен бе Ненков..

За отказ на подземни паркинги той каза, че единственото, което е предвидено, е да не може да бъде променяно предназначението на такива терени.

Кадър: БНТ

Вижте още

Британски архитект е победител в конкурса за нов център на Боровец

ivan

Камарата на архитектите скочи срещу резултатите от проверката на жилището на председателя на КПКОНПИ

ivan

Свежи идеи за хол – (СНИМКИ)

Напишете коментар