Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Наш сънародник в чужбина иска да възстанови паметника на НДК

Паметникът „1300 години България” пред НДК да не се събаря, а да се реставрира, предлага българин, живеещ в Англия. Проектът на Юлиан Манев предвижда и изграждане на мемориален парк, който да припомня историята на първи и шести пехотни полкове. Създателят на паметника арх. Валентин Старчев обаче смята идеята за трудно осъществима. Той е на мнение, че ако се прави реставрация, тя трябва да е по негов проект като автор.

Юлиан Манев, който работи като асистент в архитектурно бюро в Лондон, смята, че събарянето на паметника ще бъде грешка и загуба за София. Той счита, че паметникът „1300 години България” и мемориалът  на първи и шести  пехотни  полкове могат да съжителстват заедно, съобщава Дарик.

„Може да разказва историята не само на държавата, но и на самия себе си. Относно мемориала, идеята е да се представи едно ново пространство, което да е много по-различно от всичко, което е около НДК в момента – доста по-тихо и затворено“, сподели Юлиан Манев.

Младият архитект е готов да дари безвъзмездно проекта си на Столична община. Той се надява разговорът за съдбата на паметника да бъде възобновен, като на разрушаването му се предложи алтернатива. Юлиан Манев е разговарял и с автора на паметника „1300 години България” арх. Валентин Старчев. Двамата ще се срещнат, за да обсъдят идеята.

Проф. Старчев обаче смята, че тя е трудно осъществима. „Много е сложно, защото се намесват много теми-какъв е типът на парка, какво е пространството, може ли към един паметник да се добавят разни работи”, посочи проф. Старчев.

Има много проекти за реставриране на паметника, каза още той.  Според него логичният вариант е реставрацията да е по негов проект като автор.

След допитване през 2014 г.  на Столична община до столичани как да изглежда мястото на паметника „1300 години България”, бе решено да бъде възстановен военният паметник на 1 и 6 пехотни полкове. В полза на това решение се обявиха също Административния съд в София и Върховния административен съд, които отхвърлиха всички жалби срещу събарянето на монумента. Планира се паметникът да бъде премахнат по време на ремонта на НДК за предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС.

Вижте още

Как изглежда имението на Меган и Хари?

leni

Архитекти искат улеснени процедури за разрешаване на строежи

ivan

15 DIY идеи за организиране на малък дом

leni

Напишете коментар