Invest Build Media
Туризъм и Екология

Министърът на туризма: Ще правим екооценка на Национален парк „Пирин”

Върви се към извършване на екооценка на Национален парк „Пирин”, обяви в студиото на „Тази сутрин” по бТВ служебният министър на туризма Стела Балтова, като изрази мнение, че ОВОС трябва да се направи.

През последните седмици избухна скандал, след като стана ясно, че екоминистерството точно преди началото на дълъг уикенд е дало становище, че новият план за управление на парка не се нуждае от такава оценка. Екоорганизации организираха протести, а след призив на президента Румен Радев МОСВ ревизира решението си.

Междувременно представители на туристическия бизнес коментираха, че забавянето на плана ощетява развитието на регионите. Като пример за сегашните си затруднения те посочват липсата на втори кабинков лифт в Банско.

„Не мисля, че това, че няма яснота по отношение на инфраструктурния проект, пречи на развитието на туризма там. Убедена съм, че ще се намерят добри решения за увеличаване на потока”, коментира на свой ред Балтова.

Тя посочи, че зимният сезон е успешен заради подходящото време и качествения предлаган продукт, като ръстът през декември е бил много висок на годишна база.

В навечерието на летния сезон министърът прогнозира 9-10% ръст на чуждестранните туристи, като за германците скокът е с една четвърт. Всички пречиствателни станции без тази в Ахтопол са напълно изправни, рехабилитират се пътищата в курортите. За поредна година обаче най-голям проблем се очертава намирането на подходящи кадри.

Цели комплекси разчитат на  нискоквалифицирана работна ръка от страни извън ЕС. В същото време приемът на студенти в Колежа по туризъм е съкратен наполовина. Именно там би трябвало кадрите за тази индустрия в рамките на 6 семестъра да усвояват тънкостите на управлението на хотели и ресторанти.

Учащите, които вече трупат стаж по специалността, споделят, че в разпознаваеми курорти като „Слънчев бряг” заплатите са мизерни, а много от управителите – „хора на някого”, които не се справят с работата си.

Пред камерата на бТВ зам.-директорът на Колежа по туризъм Розалин Янев коментира, че преди 10 г. „някакъв самозван експерт” е премахнал изискването за висше образование за управителските позиции в хотелите и ресторантите и това е свалило много качеството на кадрите. „Защо не се прави нищо за прекратяването на това непрекъснато строителство на хотели – предлагането надвишава търсенето”, запита той.

Янчо Парушев от Съюза на собствениците посочи, че само в района на Слънчев бряг, Елените и Равда може да се отворят поне 100 000 работни места и, макар заплатите всяка година да се повишават, „просто не достигат хората”, а и „българинът малко несериозно се отнася с работата”. Затова и 15 000 нискоквалифицирани работници от Украйна, Беларус и Молдова ще работят по морето тази година.

Бизнесът настоява да се удължи срокът на пребиваване на служителите от страни извън ЕС, като Стела Балтова призна, че се водят разговори в тази посока.

Снимка: бТВ

Вижте още

Околосветското пътешествие на кучето Савана или 48 хил. километра пеш

Каналите на Венеция се изчистиха

leni

Министерството на туризма стартира своя инспекторат през 2018 г.

ivan

Напишете коментар