Invest Build Media
Туризъм и Екология

Започнали ударни инвестиции от големи хотелски вериги в летните ни курорти

Започнаха ударни инвестиции от големи хотелски вериги в летните ни курорти, ще се построят четири нови 5-звездни хотела. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ. „Това, което очакваме от летния туристически сезон и за което работим от миналия май месец, е ръст от около 7% и това лято, което ще покаже една устойчива тенденция. Миналата година имахме ръст от 5,4% – над 5,3 млн. чужди туристи посетиха страната, и това лято очакваме същото и дори може би една идея повече. Надяваме се да достигнем 6 млн. туристи за месеците от юни до септември, което ще бъде един изключително голям успех. Хубавото е, че всички големи хотели са на 90% резервирани. Лошото е, че все повече хора искат 4 и 5 звездни хотели, а де факто те са пълни. Така че друг наш приоритет е насърчаването на инвестициите в сектора, което предвид устойчивостта на дестинацията, с която България става известна като място за почивка, започнаха и ударно инвестиции на някои от големите хотелски вериги, от големите концерни в бранша, които имат и по няколко авио компании и хиляди хотели. Те насочиха своя поглед към нашата страна и като преки инвестиции в сътрудничество с български инвеститори“, каза още тя и обясни, че през това и следващото лято да се построят четири пет-звездни хотела по Българското Черноморие.

„Отделно от това по време на срещата на Г-20 на министрите на туризма в Буенос Айрес, на която имах честта да присъствам като наблюдател, проведохме среща с главния изпълнителен директор на „Мариот“ – и всъщност те имат интерес и към Българското Черноморие. И този факт показва все по-голяма устойчивост на туризма, която предлагаме“, каза още министър Ангелкова и обясни, че по време на срещата е станало ясно още, че за такива далечни пазари е много важно обединението и работата на регионален принцип.

Като едно от най-големите предизвикателства за лятото тя посочи липсата на кадри. „Работим по това още от създаването на нашето правителство. Приоритет ни е и образованието и свързаните с това въвеждания на дуално обучение, така че пряката връзка между нуждата на бизнеса и кадрите, които се произвеждат, да бъде осезаема. Но това е един процес, който трябва да се завърти. Работим, за да имаме резултати в най-скоро време“, коментира министър Ангелкова и обясни, че се очаква тази година да има много по-голям брой на работници от трети страни, тъй като работодателите са започнали да се подготвят от много по-рано.

Вижте още

Русия и Украйна подкрепили общ круизен туризъм в Черноморския регион

ivan

Ето кои са най-добрите ресторанти в света

leni

Ангелкова: Турция е в топ 10 на пазарите за входящ туризъм за България

ivan

Напишете коментар