Invest Build Media
Строителство

Близо половин година остава затворен пътят Смолян-Мадан

Пътят Смолян-Мадан ще остане затворен близо половин година. Зоната около свлачището остава опасна както за хората, така и за самите работници. Това стана ясно след доклад на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Експерти обясниха, че разчистването на земната маса може да предизвика ново, още по-голямо свличане. Тепърва трябва да се укрепят и запълнят пукнатините. Също така трябва да започне процес по отводняване. Трябва да се изградят две силови конструкции. Изчаква се процес на затихване. Срутището е с големина 35 дка.

Новият път, който свързва откъснатите села, ще бъде готов най-рано следващата седмица. Инж. Дончо Атанасов, член на УС на АПИ заяви, че предстои асфалтиране, както и обезопасяване на пътния участък. Трябва да се поставят и мантинели. Възможно е да има и забавяне заради усложняване на времето. Стана ясно, че ще бъде осигурен допълнителен обществен транспорт.

Направихме оглед с институциите, които са над пътя – това са електроразпределителното дружество ЕВН, държавния електроенергиен системен оператор – ЕСО, местното ВиК дружество и Горското стопанство, каза Дончо Атанасов. Има резервно захранване на ЕВН, с което не се създаде проблем за електрозахранването на хората. 110-киловолтовият електропровод и водопроводът, които минават над срутището, работят нормално, каза Атанасов.

Срутището тръгна на 6 март, а още на 9 март започна подготовка за прокарване на нов път. Утре е последното взривяване по трасето. След като се асфалтира и му се сложат мантинели, пътят ще бъде отворен другата седмица за автомобили и микробуси.

Днес областният управител и кметът на Смолян ще имат срещи с кметовете на всички села, засегнати от проблема. Срутището продължава да се проучва. От днес върви геодезично заснемане на засегнатия участък. Имаме разбиране от всички институции и всичко необходимо се прави, посочи Дончо Атанасов.

Експертите, проучващи срутището на пътя Смолян – Мадан се представили в Агенция „Пътна инфраструктура“ доклад за извършените огледи на свлачището. Работната група бе сформирана със заповед на председателя на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов и задачата й е да се извърши подробен оглед и картировка на свлачището, да изготви становище за механизма и динамиката на свлачищно-срутищния процес и да даде препоръки за изпълнението на неотложни аварийни мероприятия за стабилизиране на участъка.

Срутището е тръгнало внезапно, но след обрушване на скалната маса започва постепенно стабилизиране на терена, каза Стефчо Стонев, ръководител на експертната работна група, проучила терена. Динамиката на времето и валежите ще окажат влияние на процеса, но след три измервания, включително и днес, на места има слаби деформации между 5 и 10 см.

Причината за срутището е структурата на масива, това са нашистени и напукани гнайси, каза Стефчо Стойнев. Навсякъде геоложката структура е подобна в Родопите, но тук освен първото обрушване на скали има условия за тръгване надолу на втори пакет от скална маса. Друга причина е ниското съпротивление на хлъзгане между блоковете, защото пукнатини на скалите са запълнени с глина. Третата причина е водонасищането на масива след бързото топене на снега, което се е оказало и спусъкът, дал началото на срутището, каза Стойнев.

На този етап не е допустимо разчистване на пътя и пускане на движението смята Стойнев. Срутените скални маси засега задържат обрушените скали и пакета от скали, който е по-нагоре в района. Ако махнем скалите, ще тръгне ново, по-голямо срутище, което може да стигне до река Черна и да я заприщи, подчерта той.

Вижте още

Пак протести в столичния Младост срещу строеж в градинка

admin

Хора в район Младост отново излязоха на протест срещу строителството

ivan

Спешен ремонт ще бъде извършен в Националната библиотека

admin

Напишете коментар