Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Повече от 70 български фирми и представителства работят в Сърбия

В Сърбия развиват дейност повече от 50 фирми с български или със смесен капитал и работят над 20 представителства. Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев посети едно от големите предприятия в Югоизточна Сърбия, което е собственост на българска компания – „Нишка пивара”.

Само преди три години предприятието е било фалирало и не е развивало дейност. През 2015 г. българската „Капитални проекти” АД го закупува за 1,1 млн. евро. Днес в него постоянно са заети 135 работници и има около 12% пазарен дял в Югоизточна Сърбия. Инвестициите на българската компания надхвърлят 4,2 млн. евро, а те вече планират и износ за България на бира и безалкохолни напитки, които произвеждат в Ниш. Зам.-министър Манолев ги поздрави за бързите резултати, които постигат и се ангажира, че Министерството на икономиката ще продължи да ги подкрепя, чрез Службата ни по търговско-икономически въпроси в Сърбия.

Сръбски компании също имат интерес към нашата страна, като за последните десет години инвестициите от западната ни съседка надхвърлят 60 млн. евро. В Ниш заместник-министър Манолев се срещна и с Мома Николич, който е собственик на един от най-големите и най-значителни производители на строителни материали в региона – „ИГМ Младост“ ДОО. Те имат четири предприятия в Сърбия специализирани в производството на керемиди, блокове за зидане и междуетажни конструкции.

България е един от големите им пазари, като по данни на компанията на годишна база износът им за нашата страна възлиза на около 5 млн. евро. По тази причина те проучват възможностите за инвестиция и изнасяне на производство и у нас. „България може да предложи стабилност и достъп до единния европейски пазар, която я прави атрактивна за инвестиции на компании от региона“, посочи зам.-министър Манолев. Той представи облекчителните мерки, които могат да се ползват по Закона за насърчаване на инвестициите и акцентира на ниските данъчни и оперативни разходи в България. „Ще ви предоставим цялата нужна информация, а при задълбочаване на интереса, Българска агенция за инвестиции ще извърви целия път с вас от намерение до реализиране на инвестиционен проект“, подчерта Александър Манолев. Той отправи и покана към ръководството на сръбската компания да посетят страната ни и да разгледат конкретни локации подходящи за техния бизнес.

Вижте още

И през юни преките инвестиции у нас останаха символични

leni

Екоминистърът инспектира пречиствателната станция на курорта Лозенец

admin

Готвят оздравяване на БДЖ след одобрената от Еврокомисията държавна помощ

ivan

Напишете коментар