Invest Build Media
Инвестиции

Инерком обжалва забраната да купи ЧЕЗ

Фирмата „Инерком“ обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да спре продажбата на ЧЕЗ на българската компания. Дружеството внесе своето възражение във Върховния административен съд, ден преди магистратите да излязат във ваканция.

Антимонополната комисия забрани на „Инерком“, която е собственост на Гинка Върбакова, да купи ЧЕЗ с мотив, че това ще доведе до нелоялна конкуренция на пазара на ток. От КЗК обосновават решението си с факта, че компанията купувач притежава слънчеви панели и купувайки доставчика на ток в Западна България ще бъде в по-благоприятна позиция от конкурентите си.

„Запознахме се внимателно с документа и детайлно анализирахме мотивите за негативното решение на антимонополния орган. Очакваме бързо и справедливо решение от страна на ВАС“, каза Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на „Инерком“.

Само след ден започва едномесечната лятна ваканция на съда. В случай, че ВАС отхвърли жалбата тя може да бъде обжалвана още веднъж. Ако съдът я уважи, това не означава веднага одобрение на продажбата, а връщане на текста за ново произнасяне от КЗК по сделката. Без съгласие на антимонополистите продажбата не може да бъде завършена.

По сделката с продажбата на ЧЕЗ трябва да се произнесе и Комисията за енергийно и водно регулиране. Ведомството обаче все още няма законови критерии, по които да го направи.

Вижте още

Най-големият хазартен комплекс в Европа ще се строи в Кипър

ivan

Фандъкова: Ще инвестираме 149 млн. лв. в нови превозни средства и транспортна инфраструктура

admin

От 1 юли ДДС за ресторантьорите, книгите и бебешките стоки става 9%

viktoria

Напишете коментар