Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

София е на 30-то място по ръст на цените на жилища, на 1-во е Будапеща

София е на 30-то място сред 150 града в света по ръст на цените на жилищата, показва индексът Residential Cities Index на консултантска компания на пазара на имоти. Цените на жилищните имоти в столицата са нараснали с 5,9% през миналата година, при средно увеличение от 3,2% за всички градове в класацията. Оказва се, че пазарът на имоти в София се представя по-добре отколкото в повечето големи гладове по света, пише „Труд“.

Будапеща си връща титлата на града с най-бърз ръст на цените на апартаментите в света. Жилищните имоти в унгарската столица са поскъпнали с 24,1% в рамките на година благодарение на голямото търсене, подкрепено от ниските лихви по ипотечните кредити, силната заетост и ръста на икономиката.

След Будапеща в топ десет се нареждат китайските градове Сиан и Ухан (данните за Ухан са преди кризата с Covid-19) с увеличение на цените съответно с 15,9% и 14,9% на годишна база: Загреб (+14,5%), Санкт Петербург (+14,2%), Варшава (+13,1%), Атина (11,8%), Люксембург (+11,4%), Лион (+11,2%) и Братислава (+10,2%).

Двуцифрен ръст на цените на жилищата е регистриран и в Москва (+10%). Покупката на имоти в тези гладове се е оказала много добра инвестиция.

Точно преди София в класацията са Мексико Сити, Монреал и Финикс, а след столицата ни се нареждат Халифакс и Измир. В над 78% от включените 150 града в класацията е регистрирано покачване на цените на жилищата през последната година. При изключително ниските лихви по банковите депозити покупката на жилище в тези градове е чудесна възможност за съхранение на наличния капител и постигане на добра доходност.

Оказва се, че много градове от Централна и Източна Европа се представят изключително добре като Загреб, Варшава, Атина и Братислава, които влязоха в топ десет на класацията. Два руски града в индекса – Санкт Петербург и Москва, също се изкачват на по-горна позиция в класацията благодарение на доброто представяне на икономиката на страната и подобряване на нагласите на хората към покупката на имоти.

7% доходност носи един апартамент

Доходността от жилище в столицата през миналата година достигна 7%. Покупките на апартаменти в София с цел инвестиция нараснаха и вече имат дял от 24% от всички сделки. Повечето инвеститори предпочитат да отдадат под наем апартаментите си дългосрочно, вместо да разчитат на кратки нощувки от чужденци, коментираха брокери. При апартаментите за гостите доходността не е гарантирана.

Традиционно предпочитаните имоти за отдаване на туристи са двустайни апартаменти с добра транспортна обезпеченост. „Ако при покупките на жилище за собствено ползване най-голямо значение имат характеристиките на имота и сградата, както и усещането и комфортът, които създават, то при сделките с инвестиционна цел цената е водеща“, поясняват брокери.

В момента в градските апартаменти за гости няма туристи, но собствениците се надяват ситуацията да се промени след като ограниченията за пътуване и карантина отпаднат. Купувачите се насочват предимно към жилища в нови сгради.

„Собствениците на стари, панелни жилища, които обмислят продажба, трябва да се възползват от текущите условия на пазара. Тяхната конкурентоспособност спрямо новите проекти, които се реализират в момента, намалява и това ще повлияе върху времето за откриване на купувач и цената, която той би платил за дадения имот“, казва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на компания за недвижими имоти.

Вижте още

Общинска банка ще отпуска кредити за ремонти на паметници на културата

ivan

Три фирми готови да искат концесията на летище София в консорциум

admin

Бойко Борисов: Най-важното е да преодолеем пандемията

Напишете коментар