Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

София е на 30-то място по ръст на цените на жилища, на 1-во е Будапеща

София е на 30-то място сред 150 града в света по ръст на цените на жилищата, показва индексът Residential Cities Index на консултантска компания на пазара на имоти. Цените на жилищните имоти в столицата са нараснали с 5,9% през миналата година, при средно увеличение от 3,2% за всички градове в класацията. Оказва се, че пазарът на имоти в София се представя по-добре отколкото в повечето големи гладове по света, пише „Труд“.

Будапеща си връща титлата на града с най-бърз ръст на цените на апартаментите в света. Жилищните имоти в унгарската столица са поскъпнали с 24,1% в рамките на година благодарение на голямото търсене, подкрепено от ниските лихви по ипотечните кредити, силната заетост и ръста на икономиката.

След Будапеща в топ десет се нареждат китайските градове Сиан и Ухан (данните за Ухан са преди кризата с Covid-19) с увеличение на цените съответно с 15,9% и 14,9% на годишна база: Загреб (+14,5%), Санкт Петербург (+14,2%), Варшава (+13,1%), Атина (11,8%), Люксембург (+11,4%), Лион (+11,2%) и Братислава (+10,2%).

Двуцифрен ръст на цените на жилищата е регистриран и в Москва (+10%). Покупката на имоти в тези гладове се е оказала много добра инвестиция.

Точно преди София в класацията са Мексико Сити, Монреал и Финикс, а след столицата ни се нареждат Халифакс и Измир. В над 78% от включените 150 града в класацията е регистрирано покачване на цените на жилищата през последната година. При изключително ниските лихви по банковите депозити покупката на жилище в тези градове е чудесна възможност за съхранение на наличния капител и постигане на добра доходност.

Оказва се, че много градове от Централна и Източна Европа се представят изключително добре като Загреб, Варшава, Атина и Братислава, които влязоха в топ десет на класацията. Два руски града в индекса – Санкт Петербург и Москва, също се изкачват на по-горна позиция в класацията благодарение на доброто представяне на икономиката на страната и подобряване на нагласите на хората към покупката на имоти.

7% доходност носи един апартамент

Доходността от жилище в столицата през миналата година достигна 7%. Покупките на апартаменти в София с цел инвестиция нараснаха и вече имат дял от 24% от всички сделки. Повечето инвеститори предпочитат да отдадат под наем апартаментите си дългосрочно, вместо да разчитат на кратки нощувки от чужденци, коментираха брокери. При апартаментите за гостите доходността не е гарантирана.

Традиционно предпочитаните имоти за отдаване на туристи са двустайни апартаменти с добра транспортна обезпеченост. „Ако при покупките на жилище за собствено ползване най-голямо значение имат характеристиките на имота и сградата, както и усещането и комфортът, които създават, то при сделките с инвестиционна цел цената е водеща“, поясняват брокери.

В момента в градските апартаменти за гости няма туристи, но собствениците се надяват ситуацията да се промени след като ограниченията за пътуване и карантина отпаднат. Купувачите се насочват предимно към жилища в нови сгради.

„Собствениците на стари, панелни жилища, които обмислят продажба, трябва да се възползват от текущите условия на пазара. Тяхната конкурентоспособност спрямо новите проекти, които се реализират в момента, намалява и това ще повлияе върху времето за откриване на купувач и цената, която той би платил за дадения имот“, казва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на компания за недвижими имоти.

Вижте още

Състезателка по конна езда с туристически приз за Плаващата къща. Кои са останалите?

leni

От хранителни остатъци – да се прави гориво за самолети

Икономическият министър: Работим в подкрепа на малките и средни предприятия

ivan

Напишете коментар