Invest Build Media
Инвестиции

Социалният министър: Имаме остра нужда от инженери

В България има остра нужда от инженери – машинни и строителни, както и потребност от IT-специалисти. Това коментира в Русе министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, който участва в конференцията „Образование, трудов пазар и бизнес“, организирана съвместно от Русенския университет и Агенцията по заетостта. По думите му проблемът с липсата на висококвалифицирани кадри, който се поставя от работодателите, е голям.

Според Петков дългосрочното решение са университетите, които да водят обучение, съобразено с бъдещите потребности. В кратки срокове този дисбаланс може да бъде преодолян с облекченото получаване на „Синя карта“ за пребиваване и заетост у нас на висококвалифицирани работници от страни извън Европейския съюз. В момента по това работят Министерството на труда и Народното събрание.

Петков коментира, че по различни оценки през последните 15 години около 1 млн. българи в работоспособна възраст са напуснали страната ни, което е сериозна трудова миграция. Това е и основна причина за липсата на висококвалифицирани кадри у нас.

Светлана Жекова, мениджър „Човешки ресурси“ във фабрика за автомобилни части в Русе, обясни, че в завода, в който работят около 800 души, изпитват трудности при намирането на машинни и индустриални инженери.  „Ние предпочитаме дори да вземем хора без опит и да ги обучаваме в компанията. Развиваме си специалисти и то на доста добро ниво. Предлагаме много и различни социални придобивки“, обясни Жекова и допълни, че заплатите в предприятието са като средните за страната.

Детелина Петрова, управител на фирма, която произвежда машини и оборудване, специализирани за зърнобази и стопанства, посочи, че предприятието търси машинни инженери, а също шлосер, стругар, шлосер-монтьор. Тя каза още, че преди година и половина направила опит да наеме на работа украинци, но не успяла, тъй като процедурата била изключително тромава.

Министърът на труда съобщи още, че равнището на безработица в България се е повишило слабо през миналия месец и вече е 6,7% – при 6,5% през септември. Причината е приключването на лятната сезонна заетост. Въпреки това равнището на безработица у нас остава на рекордно ниски нива.

Вижте още

Премиерът: АЕЦ „Белене“ да стане общ проект на Балканите с европейско финансиране

ivan

Енергетиката ще е основен приоритет по време на българското европредседателство

ivan

Почти 2 милиарда лева e бюджетният излишък към края на юли

ivan

Напишете коментар