Invest Build Media
Инвестиции

Енергетиката ще е основен приоритет по време на българското европредседателство

Енергетиката ще бъде един от основните приоритети по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това е секторът, който касае всеки един от нас като потребители, касае и бизнеса. Това е секторът, който има изключително голямо влияние и въздействие върху икономиката на всяка една държава. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на откриването на седмата Регионална енергийна конференция, организирана от Българския енергиен и минен форум, която се провежда днес и утре в Интер Експо Център в София.

Министър Петкова припомни, че в края на миналата година беше приет законодателният пакет „Чиста енергия за всички европейци“. По думите й това е законодателен пакет, който може да бъде определен като изключително амбициозен и фундаментален за развитието на енергетиката.

Министърът на енергетиката обясни, че темите, които в рамките на Българското председателство ще трябва да бъдат разрешени, са свързани с енергийната ефективност и модела на електроенергийния пазар. Според Петкова трябва да се намери общ подход и консенсус между всички 27 държави-членки и по теми, свързани с възобновяемите енергийни източници и приемането на Регламент за управлението на Енергийния съюз.

Теменужка Петкова допълни, че важен приоритет пред България по време на председателството на страната ни на Съвета на ЕС е да се засили регионалното сътрудничество. По думите й по време на председателството страната ни ще акцентира върху засилване на сътрудничеството и изграждане на липсващата енергийна инфраструктура между страните от Западните Балкани.

„В сектор енергетиката този приоритет има изключително висока стойност, защото той е свързан с целия регион, с развитието на пазара на природен газ, с конкуренцията и сигурността на доставките. Тук ние ще наблегнем на изграждането на липсващата инфраструктура на България със съседните на нас страни. Това е приоритет, който ще даде възможност да поставим основите на един регионален пазар на природния газ и да гарантираме сигурността на енергийните доставки“, заяви Теменужка Петкова.

Министър Петкова информира, че в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС ще се състои и форум на Групата на високо равнище за свързаност на газопреносната система в Централна и Югоизточна Европа (CESEC). Тя се надява именно в рамките на този форум да бъде поставена и първата копка на изграждане на Интерконектора Гърция-България.

Енергийният министър извести, че миналата седмица е била възложена първата обществена поръчка за реализацията на интерконектора, която е свързана с избора на инженер-проектант за този проект. През следващата седмица предстои да бъде възложена и обществената поръчка за доставките на тръби.

Председателят на парламентарната енергийна комисия в парламента Делян Добрев съобщи, че на 13 и 14 май 2018 г. ще се проведе междупарламентарна комисия в Народното събрание, на която ще заседават председателите на енергийните комисии от всички държави от ЕС.

Делян Добрев е на мнение, че трябва да се премине по-бързо към либерализация на пазара на електроенергия. Той смята, че трябва да се изготви изцяло нов Закон за енергетиката, защото предстоящите промени в този закон ще бъдат много. „Цели глави трябва да изчезнат, други да се пренапишат. Моето мнение е, че трябва да има изцяло нов Закон за енергетиката, който да отмени стария и да приложи реално либерализацията на пазара в България“, заяви Делян Добрев.

Председателят на Комисията по енергетика в парламента се надява да има добри новини от двата блока, които се проучват за наличието на природен газ в Черно море.

Вижте още

Най-голямата сенчеста икономика в момента са горивата, твърди Ревизоро

ivan

Инвестират над 20 млн. лв. в развитието на Горна Оряховица

ivan

Таванът на пенсиите остава, но се повишава за всички от 1 юли

ivan

Напишете коментар