Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Шедьовър на Леонардо да Винчи бе продаден за рекордните 450 милиона долара

Картината „Спасителят на света“ на ренесансовия гений Леонардо да Винчи е продадена за 450,3 милиона долара, съобщи аукционна къща „Кристис“, цитирана от Франс прес.

Това поставя нов рекорд за най-скъпа картина, надминавайки значително предишната най-скъпа творба – „Les Femmes d’Alger (version 0)“ на Пабло Пикасо, която достигна 179,4 милиона долара през 2015 година.

Платното на Да Винчи с размери 64,5 см на 44,7 см дълго време бе считано за загубено. На него е изобразен Христос, облечен в ренесансова одежда, с дясната си ръка той благославя, а в лявата държи кристална сфера.

Преди търга, продължил 19 минути, произведението бе оценено на 100 млн. долара.

Възможно е картината да е била нарисувана за кралското семейство на Франция и да е попаднала в Англия след женитбата на крал Чарлз Първи с френската принцеса Хенриета Мария през 1625 година, посочва експерт по творчеството на Да Винчи.

След 1763 г. следите на картината се губят, докато тя не е открита отново през 1900 г., силно уредена, в частна колекция.

Картината била продадена отново през 1958 г. и след това била закупена в лошо състояние от консорциум на търговци на произведения на изкуството, които заплатили за нея по-малко от 10 000 щатски долара през 2005 година. Те възстановили творбата и потвърдили автентичността й като произведение на Леонардо да Винчи.

Досегашният собственик на „Спасителят на света“ бе руският милиардер Дмитрий Риболовлев, който я закупи през 2013 г. за 127,5 милиона щатски долара.

Вижте още

Най-богатите хора в Русия за 2020

leni

Болници, психиатрии и спешна помощ получават допълнителните 30 млн. лв.

ivan

Двойни печалби за Netflix, коронакризата е „полезна“ за някои бизнеси

leni

Напишете коментар