Invest Build Media
Строителство

Подобрява се бизнес климатът в строителството, търговията и услугите

През юли 2018 г. общият показател на бизнес климата остава приблизително на равнището си от предходния месец. Отчита се подобрение в строителството, търговията на дребно и сектора на услугите. Единствено в промишлеността се наблюдава понижение. Това показва анализ на Националния статистически институт (НСИ).

В промишлеността намаляването на показателя е с 2,2 пункта в резултат на изместване на оценките и очакванията на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Отчитат се и по-неблагоприятни очаквания за износа и производствената активност през следващите три месеца. Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила са най-значимите проблеми за развитието на бизнеса.

В строителството бизнес климатът се подобрява с 1,6 процентни пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По тяхно мнение настоящата осигуреност с поръчки се подобрява, докато прогнозите им за дейността през следващите три месеца са резервирани. Същевременно и очакванията за нови поръчки през следващите шест месеца са по-неблагоприятни. Несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и конкуренцията в бранша остават най-сериозните проблеми за дейността на предприятията. Мениджърите предвиждат запазване на равнището на продажните цени през следващите три месеца.

Подобрението в търговията на дребно е с 0,7 пункта заради по-оптимистичните оценки за сегашното състояние на предприятията. Търговците са оптимисти, че обемът на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца ще се увеличи. Най-много ги затруднява конкуренцията в бранша, а на второ място е недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда.

В услугите показателят нараства с 1,3 пункта главно поради оптимистичните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно обаче мненията им за настоящото и очакваното търсене на услуги са по-резервирани. Конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда остават основните пречки за дейността в сектора, като през последния месец се отчита засилване на неблагоприятното влияние на втория фактор. По отношение на продажните цени в сектора на услугите мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Вижте още

„Наклонената кула“ на София върви към завършване през 2017 г.

admin

Кметът на София провери ремонта на централната Зона 4

ivan

Започва третият етап от ремонта на Аспаруховия мост във Варна

ivan

Напишете коментар