Invest Build Media
Инвестиции

Трите електроразпределитенли дружества искат поскъпване на тока

Всичките три електроразпределителни предприятия искат увеличение на тока, но това няма да окаже влияние на цената, защото Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще признае само тези разходи, които са абсолютно необходими, и ще бъде защитен общественият интерес. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от БТА.

„Няма да допуснем никакво значително увеличение“, увери Иванов.

Председателят на КЕВР не уточни колко точно е поисканото увеличение от различните енергийни дружества, но посочи, че отделни дружества са поискали повече от двойно увеличение на тока.

По информация от БСП дружеството ЧЕЗ, което обслужва Западна България и е в процес на смяна на собствеността, е поискало увеличение на нощната тарифа с 51% , на цената за достъп – с 35%, на цената за пренос – с 34% и на дневната тарифа – с 5 на сто. Пресцентърът на партията се позовава на официален отговор на КЕВР. По информация на лидера на левицата Корнелия Нинова ЕВН, която обслужва Югоизточна България, е поискала увеличение на нощната тарифа с 5.4% , а на дневната с 6.9%, а „Енерго про“, работеща в Североизточна България, залага на средно увеличение с 5.5%. Нинова за пореден път попита дали правителството стои зад продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ и народът ли ще плати сметката.

Междувременно регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал поясни в интервю за „Фокус“, че делът на компанията при формирането на цената по веригата производство – пренос – разпределение – снабдяване е едва 8.39 на сто, а най-голямата тежест е в производството, в което дружеството не участва. Тоест на всеки 100 лв. в ЧЕЗ остават 8 лв. и 39 ст. Останалите 91.61% или 91 лв. и 61 ст отиват за производството (НЕК), преноса (ЕСО), данъци и други. В отговор на въпрос той уточни, че кандидат купувачът на българския бизнес на ЧЕЗ – дружеството „Инерком България“, не е участвал при изготвянето на ценовото предложение до КЕВР и че лихвите по кредитите, с които се очаква да бъде платена сделката, не са включени в разчетите.

В прессъобщение на компанията по повод позицията на БСП се допълва, че твърденията на Нинова са манипулативни и част от политическа кампания. Дружеството обяснява, че предлага изравняване на нощната тарифа за битовите клиенти с тази на стопанските, защото към момента продава на гражданите тока през нощта под себестойност. Цената, по която купува енергията от НЕК е 107.71 лв./мегаватчас, а цената, по която продава на битовите клиенти, е 56.96 лв./мегаватчас.

В случай че предложението на ЧЕЗ бъде прието, токът за битовите потребители ще поскъпне с 3 ст. на киловатчас, се казва в прессъобщението от дружеството.

Заявките на трите дружества са за периода 1 юли 2018 г. – 30 юни 2019 г., а регулаторът ще вземе решение в края на юни.

Вижте още

НАП погна 290 души с големи разходи, но без никакви доходи

ivan

За продан: къщата-мечта за всеки автомобилист

leni

Слагат забрана на анонимните банкови сейфове

ivan

Напишете коментар