Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Екоминистърът: Ще променим екотаксите за новите и старите автомобили

Темата за мръсния въздух се повдига за първи път на толкова високо ниво, България постави темата, благодарение на европредседателство. Това е проблем, който се припознава от всяка една държава, свързан с благосъстоянието и здравеопазването. Той не може да намери единно решение, каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в интервю за БНТ.

По думите му има различни причини за замърсяването на въздуха в Европа, като даде пример с Кипър, където имат проблем със завишени нива на фини прахови частици, идващи от Сахара. Трябва да се вземат мерки на четири нива, призова министър Димов – европейско, национално, местно, лично.

Забраната да влизат дизелови автомобили на дадена територия води до изкривяване на пазара, коментира Димов. Според него това изкривяване трябва да бъде регулирано на европейско ниво като част от единния европейски пазар.

„Ще прегледаме промяна на екотаксите за автомобилите – за електроавтомобилите няма да има екотакса, за хибридите ще бъде много намалена, за новите коли също ще бъде намалена, тези които са до 5 години ще бъде запазена, а за по-старите ще бъде увеличена“, съобщи министърът.

Ще обхванем и тежки превозни средства, каза Нено Димов и допълни, че над 1 млн. автомобила в България са над 20-годишни. Ще има много завишени изисквания към автомобилите на самия технически преглед от гледна точка на опазването на околната среда.

Кадър: БНТ

Вижте още

България е 45-та по индекс на икономическа свобода

admin

С 18% са поскъпнали жилищата в София за една година

ivan

2442 лв. трябват на четиричленно семейство, за да живее добре

ivan

Напишете коментар