Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Банка в Ливан ще има нестандартен централен офис

Висока сграда, проектирана от норвежкото архитектурно бюро Snohetta, и наподобяваща разчупена шахматна дъска, ще е новият главен офис на Banque Libano Francaise в Бейрут.

Норвежците, които имат офис и в Ню Йорк, спечелиха конкурса, който банката обяви, и скоро ще стане ясно кога ще започне строителството. Чака се окончателното повърждение от страна на Banque Libano Francaise за проекта, чиято концепция наистина е интересна и нестандартна.

При проектирането от Snohetta са се стремили да изпълнят 3 основни условия – строителството на кулата да е икономически целесъобразно и жизнеспособно, сградата да се впише хармонично в настоящия градски контекст на Бейрут, както и да притежава такова ниво на екологичност, което да й позволи да използва минимално количество от електроенергията, захранваща града.

Освен шахматната фасада, която придава особено настроение и в интериора, другата отличителна черта на кулата са големите и богато озеленени тераси. Те са част от навлизащата тенденция за XXI век в офисите да има възможно по-зелени пространства за отдих в хода на работния процес. И не само – идеята на архитектите е да създадат в една сграда разнообразни зони за делови и социални контакти, като се излезе от традиционната обичайна строгост на четирите стени.

Затова в кулата в Бейрут освен на терасите разговорите ще могат да се водят в уютни стъклени стаи или в обширни терасовидни зони, в които има възможност и за по-дълга почивка.

Засега не се разкриват други подробности за сградата – брой на етажите, какви други обекти ще има в нея, например ресторанти, магазини, нито какви материали ще бъдат използвани при строителството.

Вижте още

Стартира нов конкурс за паметник на бившия кмет на София инж. Иван Иванов

ivan

Община София търси начин да изгради велоалея по Дондуков

ivan

С дарения на пловдивчани възстановиха Чалъковата къща в Стария Пловдив

admin

Напишете коментар