Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Банка в Ливан ще има нестандартен централен офис

Висока сграда, проектирана от норвежкото архитектурно бюро Snohetta, и наподобяваща разчупена шахматна дъска, ще е новият главен офис на Banque Libano Francaise в Бейрут.

Норвежците, които имат офис и в Ню Йорк, спечелиха конкурса, който банката обяви, и скоро ще стане ясно кога ще започне строителството. Чака се окончателното повърждение от страна на Banque Libano Francaise за проекта, чиято концепция наистина е интересна и нестандартна.

При проектирането от Snohetta са се стремили да изпълнят 3 основни условия – строителството на кулата да е икономически целесъобразно и жизнеспособно, сградата да се впише хармонично в настоящия градски контекст на Бейрут, както и да притежава такова ниво на екологичност, което да й позволи да използва минимално количество от електроенергията, захранваща града.

Освен шахматната фасада, която придава особено настроение и в интериора, другата отличителна черта на кулата са големите и богато озеленени тераси. Те са част от навлизащата тенденция за XXI век в офисите да има възможно по-зелени пространства за отдих в хода на работния процес. И не само – идеята на архитектите е да създадат в една сграда разнообразни зони за делови и социални контакти, като се излезе от традиционната обичайна строгост на четирите стени.

Затова в кулата в Бейрут освен на терасите разговорите ще могат да се водят в уютни стъклени стаи или в обширни терасовидни зони, в които има възможност и за по-дълга почивка.

Засега не се разкриват други подробности за сградата – брой на етажите, какви други обекти ще има в нея, например ресторанти, магазини, нито какви материали ще бъдат използвани при строителството.

Вижте още

Плаващ хотел за 11 млн. евро отвори врати в Париж

admin

Реконструкция на 100-годишна къща

leni

Малка лятна къща с морско излъчване

leni

Напишете коментар