Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Как ще изглежда училището на бъдещето според млади архитекти

Ученици, студенти и млади професионалисти развихриха фантазията си на тема „Училища на бъдещето“. Техните идеи ще бъдат представени в изложба на 20 юли от 10 до 19 ч., в Sofia Event Center (Парадайз мол). Това са конкурсни разработки на участниците в конкурса „Училища на бъдещето“, част от тазгодишното издание на „Академия ГРАДЪТ“, организиран от Градът Медиа Груп съвместно с Фондация „Америка за България“.

Инициативата се провежда под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Фокусът на конкурса е върху належащата нужда за подобряване на образователната среда в българските учебни заведения, която в голяма част от случаите не отговаря на съвременните нужди на подрастващите.

Конкурсните разработки представят иновативни идеи и проекти за различни видове пространства за учене: центрове по природни науки/ математика; центрове за езиково обучение; център по информационни технологии / интерактивно обучение; класни стаи и пространства за начален курс; мултифункционални пространства за прояви, дебати, събирания, извънкласни дейности – кабинети, зали, части от фоайета.

В конкурса участваха 27 проекта на студенти и завършили възпитаници на български и чуждестранни университети, както и ученици от СГСАГ „Христо Ботев“ – София и МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна.

Идейните проекти за модернизация на учебната среда в реални български училища са и предмет на програмата на Фондация „Америка за България“, носеща и името на конкурса.

Победителите в конкурса ще бъдат обявени по време на официална церемония на 20 юли, от 18 ч. в София Ивент Център.

Освен парични награди, като част от наградния фонд е и тримесечен стаж във Фондация „Америка за България“. Някои от отличените проекти ще има възможност да бъдат доразвити и осъществени от съотвените училища в рамките на програмата на Фондацията до септември 2017 г.

Журито, което ще оценява проектите, се състои от водещи експерти – арх. Николай Трайков (Фондация „Америка за България“), арх. Ангел Захариев (А&A Architects), арх. Пламен Братков („Аедес“), арх. Георги Кътов (I/O Architects), арх. Пенка Станчева (PS Architects), арх. Димчо Тилев („Тилев Архитекти“), Наталия Митева (Фондация „Америка за България“) и началникът на Регионалния инспекторат по образованието (София) ̶Ваня Кастрева.

Проектите на участниците в „Училища на бъдещето“, ще бъдет експонирани в изложбата, съвместно с платната на участниците в другите два конкурса на „Академия ГРАДЪТ“ 2016 („Фасади, хармония, цветове“ и „Градът“).

Предложенията за училищата на бъдещето на младите архитекти ще бъдат експонирани също и в Съюза на архитектите в България и „Музейко“ през септември тази година.

Вижте още

Как да подредим гардероба според метода на Мари Кондо

leni

Наградиха датски парк с ислямски архитектурен приз

admin

Камарата на архитектите в България възрази срещу промените в ЗУТ

Напишете коментар