Invest Build Media
Инвестиции

Санирана поликлиника в столицата спестила 40% от сметките си за парно

Средно с 40% по-малко топлоенергия е била изразходвана в ДКЦ XII в жк Люлин през изминалата зима, отколкото през същия период на 2016/2017 г. Това е заключението на Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници, направено след анализ на данните за консумацията на топло- и електроенергия в общинското здравно заведение от октомври 2017 до февруари 2018 г. вкл. Най-значително е спестяването през декември и януари, когато изразходваната топлоенергия е била съответно с 62% и 68% по-малко, отколкото предходната година.

Икономията на топло- и електроенергия е резултат на цялостното саниране на сградата на ДКЦ XII. Направена бе топлинна изолация на външните стени и пода, подменени бяха дограмата и отоплителната инсталация, поставено бе енергоспестяващо осветление.

Проектът, на обща стойност 703 986 лв., беше финансиран със заем от Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници. Срокът за погасяване на заема е 7 г., а самоучастието на здравното заведение е 10%, т.е. 70 398 лв.

Покривът на ДКЦ XII също беше напълно подменен през миналото лято. Ремонтът, на стойност 195 000 лв., беше финансиран със средства от Столичния общински приватизационен фонд, след решение на Столичния общински съвет.

Поликлиниката в Люлин обслужва 200 000 пациенти годишно, които след пълното обновяване на сградата получават здравни услуги в много по-съвременни и удобни условия.

Над 4,6 млн. лв. са отделени само през м.г. от Столична община за модернизация на общинските лечебни заведения.

Всяка година СО отделя между 8 и 9 млн. лв. за дофинансиране на дейностите в общинските болници, които не се покриват от Здравната каса. През т.г. за тази цел са предвидени 10 млн. лв. от бюджета на София.

Вижте още

Историята на един богаташ от Силициевата долина

galia

Делът на лошите кредити у нас намалява, твърди финансов консултант

ivan

Успех по време на корона

leni

Напишете коментар