Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Евростат: 70% от жителите на София харесват живота си в града

Около 70 % от живеещите в столицата са били доволни от градските условия на живота си в София, показва анализ на Евростат, посветен на удовлетвореността на европейците от качеството на живот в градската среда, която са обитавали през 2015 г.

На хората са задавани два въпроса – колко е лесно да се намери работа в съответния град и каква е личната им професионална ситуация? Те са можели да избират между пет или шест възможности. На първото питане опциите са отговор са били: напълно съгласен, донякъде съгласен, донякъде несъгласен, напълно несъгласен и нямам отговор. На втория въпрос опциите са били с една повече – много удовлетворен, достатъчно удовлетворен, не много удовлетворен, изцяло неудовлетворен, удовлетворен и нямам отговор.

В анализа е отчетено, че София е единственият град в България, който отбелязва значителен прираст на населението през последните години и в столицата живее около 20 на сто от общото население на страната.

За последните години столицата е нараснала с около 400 хиляди души, което е промяна от близо +40%. През 1990 г. столицата е наброявала малко над 1 милион души, докато през 2016 г. живеещите в София-град вече са били около 1,4 млн. души, отбелязва БТА.

Варна е другия град, който все пак е с положителна промяна в числеността на населението от плюс 10 на сто.

Отчита се също, че поради значителната концентрация на жителите в столицата София е и най-скъпият град в страната като средният доход е варирал около 13 хиляди лева, а средният разход – около 12 хиляди лева. В София домакинствата са разполагали с над 650 хиляди жилища, но над 140 хиляди (или 22 на сто) са били незаети.

Средната цена на сделките с жилищни недвижими имоти в София през първото тримесечие на 2016 г. е била 835 евро/кв. м , докато за същото тримесечие средната цена за жилище в сграда ново строителство е била 950 евро/кв. м. Средната цена на апартамент в София за същото тримесечие е била 79 800 евро, докато цената на жилища в сгради ново строителство е била около 90 000 евро.

Вижте още

Бил Гейтс шокиран от твърденията, че създал пандемията и чипира хора

22,8 млн. лв. отиват за авансово финансиране на доизграждането на магистрала „Хемус“

admin

Историческият морски фар в Шабла отваря врати

А. Стойковa

Напишете коментар