Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Дават допълнително 2 млн. лв. за модернизиране на кабинетите по природни науки в училищата

През тази година чрез националната програма за модернизиране на образователната среда ще бъдат предоставени допълнително 2 милиона лева за обновяване на кабинетите по природни науки в училищата. Това каза пред журналисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в 51- Средно училище „Елисавета Багряна“, в което беше открит център по природни науки „Еврика“.

В края на миналата година предоставихме целеви средства на природоматематическите гимназии за обновяването на кабинетите им по природни науки, отбеляза министър Вълчев. Той заяви, че ако бъдат обновени повече кабинети, повече ученици ще имат възможността за по-добро обучение по предметите от природните науки.

На въпрос, че сега няма много студенти по природните науки, министър Вълчев, каза, че затова трябва с „всички възможни инструменти да насочим децата в по-голяма степен към природните науки, към математиката и техниката“. Това ще стане и чрез извънкласните дейности, като подготвяме проект на постановление, въз основа на което ще финансираме извънкласните дейности от държавния бюджет. Има няколко области, в които в по-голяма степен ще насърчаваме обучението чрез дейности по интереси – техника, технологии и природни науки. Това са секторите, за които имаме най-голям недостиг на пазара на труда, отбеляза образователният министър. От секторите на икономиката ни се вижда, че в инженерството, машиностроенето, мехатрониката и технологиите имаме най-голяма потребност от кадри, добави Вълчев. По думите му затова трябва да се насочат децата от най-малка възраст към тези области. Чрез приема в гимназиалния етап догодина ще се опитаме не просто да насочим повече ученици към професионално образование, а нашата препоръка ще е повече гимназии да имат профили, свързани с природните науки и математиката, обясни образователният министър.

Днес в 51-о училище и в 18-о Средно училище „Уилям Гладстон“ се откриват центрове по природни науки, финансирани от фондацията „Америка за България“, от спонсори и от средства от училищния им бюджет.

Трудно е да се модернизират кабинетите по природни науки в цялата образователна система, в която има над 40 000 учебни стаи, каза министър Вълчев. Сега в 13 000 учебни стаи има възможности за „фронтално обучение“, а чрез националната програма за ИКТ амбицията ни е през следващите години тези стаи да станат значително повече. В кратък период ще инвестираме във wi-fi и мрежи във всички училища и в купуването на електронни дневници или платформи, информира образователният министър.

Вижте още

Влад Тенев: Извинявам се на клиентите ни (ВИДЕО)

Изчезнал е собственикът на китайската империя Alibaba?

Офис пазарът е в още по-тежка ситуация заради коронакризата

leni

Напишете коментар