Invest Build Media
Инвестиции

Менда Стоянова: Политиците да затворят темата за проблем с държавния дълг

Да бъде затворена темата, че България има проблем с дълга, призова ГЕРБ в декларация от парламентарната трибуна. Да си пожелаем още добри финансови и икономически новини и по-малко самоцелно противопоставяне от тази трибуна, да популяризираме финансовите и икономически успехи и да ги популяризираме в чужбина, вместо да се плюем по български, обърна се към залата председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя обобщи успехите на правителството и на страната, отразени в предварителните положителни данни от вчера на Евростат за дълга на държавите – членки на ЕС. За България новината е повече от добра, обяви Стоянова. След успешното приключване на първия програмен период по европейските програми и две години растеж на родната икономика, по-висок от средния в ЕС, след излишък по баланса на държавния бюджет и трайна тенденция за фискална консолидация, високите ръстове на приходите в хазната, най-ниските нива на контрабанда на цигари в Европа, двуцифрените ръстове на средната работна заплата, безпрецедентно ниската безработица и 11 млрд. лв. фискален резерв, сега отчитаме изключително ниско ниво на държавния дълг, стана ясно от изнесената информация.

Видно е, подчерта председателят на бюджетната комисия, че провежданата от правителството разумна фискална политика поставя България на едно от челните места на Евросъюза по нисък размер на консолидирания дълг държавно управление. Съотносим към БВП той бележи спад до 25, 4 на сто от БВП при 29 процента в края на 2016 г.

По този начин страната ни запазва водещата си позиция на най-ниска задлъжнялост, след Естония и Люксембург.

Отчетените нива не са само далеч под най-горния праг на Маастрихтските критерии за конвергентност от 60 на сто, но и са значително под средните нива за 28-те държави от ЕС, които са 81,6 процента, и 19-те от Еврозоната, чийто нива дълг са средно 86,7 на сто.

По думите й, дълг не се управлява с кухи фрази и лозунги, със страховити лъжи пред медиите, нито с неоснователни критики, с които се нагнетява несигурност и страх. След вчерашния ден опорната точка на БСП се спука, обобщи тя въз основа на статистиката на Евростат.

Днес от тази трибуна искам да ви разкажа за най-ниския държавен дълг на България и се надявам, че имате уши да ме чуете, обърна се Стоянова към левицата.

Плашихте, че правителството заробва поколенията с 16 млрд. лв. нов дълг, което също беше безочлива лъжа, припомни тя тезата на опозицията и добави, че правителството не само не е изтеглило такава сума, а от бюджетните излишъци миналата година е направило погасителни вноски по петгодишните еврооблигации, с което нивото на дълга е намаляло номинално с 2,257 млрд. лв., или с 3,5 процентни пункта.

В резултат, отбеляза председателят на бюджетната комисия, през следващите години дългът ще продължи да намалява като през 2018 г. ще достигне 23 на сто от БВП, 2019 г.- 21,3 на сто и през 2020 г. – 20 процента.

В резултат на благоприятното макроикономическо развитие, кредитният рейтинг е повишен от водещи агенции и в момента е оценен като инвестиционен, информира още Менда Стоянова. Тя припомни на левицата, че кредитният рейтинг се е сринал именно през 2014 г., когато на власт е била БСП.

Вижте още

Борисов: Имаме квалифицирана работна ръка, защото изведохме образованието като приоритет

ivan

Цените на ваканционните имоти по Черноморието ударили дъното

admin

Антимонополната комисия не видя картел на пазара на горивата

ivan

Напишете коментар