Invest Build Media
Туризъм

Българите предпочитат страната си за лятна почивка, показва проучване

51% от планиращите почивка предпочитат България. Малко над една четвърт заявяват категорично, че избират чужбина като най-голяма степен са близките ни южни съседки Гърция и Турция. Това показва изследване на „Тренд“ каза пред БНТ Атанас Стефанов, политолог и изследовател от агенцията.

„Голямата част от българите остават в България. Имаме около 18 млн. пътувания годишно в България на българи и 6,2 млн. са тези, които излизат навън общо“, твърди Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

Средната цена за почивка в България в 265 лв. а в чужбина – 495 лв.

Всеки уикенд имаме 160 хил. пътувания средно. В първите 7 дни на месец май се очакват 450 хил. пътувания, 70 хил. ще пътуват в чужбина, от тях 35 хил. ще отиват в Гърция.

Основна причина сред тези, които не планират да почиват това лято, 70% – са липсата на финансови възможности. Според изследването на „Тренд“ 40% смятат, че България става по-добро място за летен туризъм, два пъти по-малко са тези, които са на противоположно мнение. Нискотарифните компании са причина за все по-честото излизане навън.

По думите на Румен Драганов цената за една 7-дневна екскурзия на четиричленно семейство у нас излиза около 2000 лв., докато в чужбина тя 5000 лв. при същия хотел в порядъка 3,4 звезди. По думите му първа линия в България е продадена вече и тези, които искат да са там, вече са закъснели. Според него само 2% са българите, които могат да бъдат там.

Вижте още

От 15 юли Малдивите отново ще посрещат туристи

viktoria

Атракционни пътувания из София със стар автобус „Икарус“

ivan

Учени от БАН готвят дигитална кулинарна езикова карта на България

ivan

Напишете коментар