Invest Build Media
Инвестиции

Регионалното министерство прави ВиК фонд с 50 млн. лв. годишно за малките населени места

От следващата година се очаква да заработи ВиК фонд, чрез който да се финансират проекти в малки населени места без достъп до европейско финансиране. Това съобщи пред членовете на парламентарната Комисия по регионална политика, местно самоуправление и благоустройство днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Фондът ще бъде генериран от т.нар. „такса солидарност“. Тя ще бъде в размер на 8-10 ст./куб.м вода, като се очаква по този начин да бъдат генерирани между 50-55 млн. лв. на годишна база. Това няма да доведе до оскъпяване на заплащаната от потребителите такса, а ще се прави чрез отчисления, обясни министърът. Преди да заработи фондът, обаче, трябва да бъдат направени изменения в Закона за водите и да бъде приет подготвяният в момента нов Закон за ВиК, каза още той.

Министър Нанков обърна внимание, че европейските средства не трябва да са панацея, а разполагаемият ресурс по линия на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ трудно може да реши проблемите в отрасъла. Затова средствата в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството през тази година са увеличени от 12 млн. лв. на 18 млн. лв. Увеличение се предвижда и в бюджета за следващата година, съобщи още той. Според него средства трябва да бъдат насочвани там, където има добре обоснован анализ разходи/ползи, както и прогнози за демографската картина. Трябва да съчетаваме подобни проекти с други, които се финансират с публичен ресурс – преди да модернизираме републикански път или градска среда, първо трябва да се обнови ВиК инфраструктурата, заяви още министърът.

Пред народните представители Николай Нанков съобщи още, че до края на годината се очаква да бъде създадена проектна компания за изграждане на нови мостове по р. Дунав. Той уточни, че идеята е съвместна с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. През месец май ще проведем среща с посланика на Румъния и до месец след това ще бъде структурирана работна група, която да работи по подготовката на проектите, коментира регионалният министър.

При проявен инвестиционен интерес, на концесия могат да бъдат предложени съоръженията при Русе, Силистра и Никопол, съобщи още министър Нанков. Към втория мост при Русе, който ще бъде само с шосейна част, има най-голям интерес, а проектът за бъдещо съоръжение край Силистра е в най-напреднал етап, допълни той.

В отговор на въпрос дали прерайонирането на страната е дискутирано с европейската комисия министър Нанков посочи, че България трябва да изпълни всички предварителни условия на ЕС за бъдещия програмен период, едно от които е статистическите райони на отговарят на изискванията на Евростат. Затова ще бъде направена промяна и в Закона за регионалното развитие.

Николай Нанков информира народните представители и че предсрочно – до месец август или септември т.г. ще приключи рехабилитацията и разширяването на пътя между Пловдив и Асеновград.

През месец май трябва да започне рехабилитация на трасето от пътя между Княжево и п.в. „Даскалово“ на територията на област Перник. В момента Агенция „Пътна инфраструктура“ съгласува с КАТ временната организация на движение. В участъка ще бъде изградена система за реверсивно движение. Светофарни уредби ще регулират движението според натовареността. За да не се затруднява допълнително трафика в района, ще се работи основно в тъмната част на денонощието, коментира регионалният министър.

Вижте още

Тръмп подписа за вносните мита за стоманата и алуминия

ivan

Разделянето на България на четири района с най-високо одобрение в обществените обсъждания

ivan

Парите за пенсии са гарантирани и след 2040 г. твърди социалният министър

ivan

Напишете коментар