Invest Build Media
Инвестиции

Стартира програма за отопление с пелети в Нови Искър

Започна монтирането на печките на пелети от биомаса в район „Нови Искър“. Целта е да се намали битовото отопление на въглища и дърва, защото през зимата то е основен фактор за увеличение на нивата на фини прахови частици в и около столицата.

Отоплението на пелети освен много по-чисто е и финансово по-изгодно за семействата. Анализите показват, че коефициентът на ефективност на пелетите е около 90%, а на дърва и въглища – около 40%. Топлината, излъчвана при горене на пелети, е 2,5 пъти повече от топлината при горене на дърва. Получената пепел от пелетите е 20 пъти по-малко от пепелта след изгарянето на същото количество дърва. Отоплението на пелети ще намали с над 40 % отделяните емисии на фини прахови частици.

Пилотният ни проект обхваща 30 семейства и планираме да го разширим използвайки възможностите на ОП „Околна среда“, написа в профила си във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. Избрахме район „Нови Искър“, защото е с най-висок брой на домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища – над 7 000, каза тя.

По правилата на проекта през първите 3 години новите пелетни печки са собственост на общината, което ни дава възможност да проверяваме дали домакинствата ги използват по предназначение.

Като част от мерките за намаляване на дела на битовото отопление на дърва и въглища сме си поставили за цел разширяване на мрежата на топлофикация и на газопреносната мрежа, уточни столичният кмет.

Вижте още

Тръмп подписа за вносните мита за стоманата и алуминия

ivan

ЕК одобри споразумението за намаляване на мита между ЕС и САЩ

galia

Проучване: 70% от младите хора искат да плащат със смартфона си

ivan

Напишете коментар