Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Управляващите са спокойни за интереса на България с бюджета на ЕС след 2020 г.

В бюджета на ЕС за периода след 2020 година българският интерес е в достатъчна степен защитен. Не се очаква значима промяна в размера на сумите, които ще получи България. Това съобщиха пред журналисти вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов. Възможно е дори България да получи повече пари, допълни Горанов, цитиран от БТА.

ЕК анонсира първи вариант за многогодишната финансова рамка за периода след 2020 година. Комисията предлага дългосрочен бюджет на стойност 1.134 трилиона евро, съобщи Горанов. Двамата посочиха, че са умерени оптимисти относно предложението за бюджет, по което обаче дискусията започва. Практиката показва обаче, че дори и при тежки преговори финалният вариант на бюджета не се различава от началния, каза Дончев. България ще положи всички усилия да придвижи максимално напред дебата по МФР и ще започнат още на 14 май със Съвета „Общи въпроси“.

Вноската на България в бюджета на ЕК ще расте, но не заради промяна на механизма за формиране на бюджета, а заради увеличаване на БВП и на Брутния национален доход, каза Горанов.

Двата основни стълба на бюджета на ЕС – Кохезионната и на Общата селскостопанска политика, ще бъдат съхранени, доколкото е възможно, но в бюджета ще има и нови политики, каза Горанов.

Проектът за бюджета на ЕК за периода след 2020 година е балансиран и е добра основа за преговори, каза Дончев като уточни, че това клише може да се използва и за този бюджет.

Вижте още

Купувачите на нови жилища плащат над бюджета си за локация и качествено строителство

ivan

КНСБ: 56 лева на месец повече, ако се въведе необлагаем минимум

ivan

Бързорастящите цени на употребявани автомобили: Пазарът в България

Напишете коментар